Uzzini, kādi VDK dokumenti no 1. maija nodoti publiskai izpētei

© F64 Photo Agency

No 1.maija Latvijas Nacionālais arhīvs (turpmāk LNA) sāka publicēt nākamās likumā paredzētās LPSR VDK dokumentu grupas un skaidrojošos komentārus vietnē kgb.arhivi.lv. Pirms dokumentu publicēšanas tiek veikta to digitalizācija, daļai dokumentu nepublicējamo personas datu aizklāšana un skaidrojošo komentāru sagatavošana, tādēļ interneta vidē publiskošana notiek pakāpeniski. Paralēli noris darbs arī ar meklētāja izstrādi, lai būtu ērtāka publicēto materiālu lietošana, un plānots, ka līdz maija beigām tas būs pieejams decembrī publicētajām kartotēkām.

Savukārt ar datu bāzi “Delta-Latvija”, kas tika saņemta no Satversmes aizsardzības biroja Totalitārisma seku dokumentēšanas centra (TSDC) š.g. 25.aprīlī, iespējams klātbūtnē iepazīties LNA lasītavā, iepriekš piesakot darba laiku. Turpmāko divu gadu laikā plānots plānot turpināt digitalizēt un sagatavot publicēšanai pārējos ap 1 miljonu lappušu ar VDK darbību saistīto dokumentu, kas ir uzkrāti Latvijas Nacionālajā arhīvā. Arī ar šiem dokumentiem var iepazīties arhīva lasītavās.

1. maijā vietnē kgb.arhivi.lv tika pilnībā publicētas šādas dokumentu grupas:

  1. LPSR VDK aģentūras personas un darba lietu reģistrācijas žurnāli. Kopumā ir 53 žurnāli par laika periodu no 1953.g. marta līdz 1987.g. janvārim. Tajos redzami aģentu personas lietu numuri, segvārdi, VDK struktūrvienība, kas aģentu savervējusi, kā arī atzīmes par darba un personas lietām.
  2. No aģentūras aparāta izslēgto valsts drošības iestāžu aģentu un rezidentu darba un arhīva lietu, nenotikušo vervēšanu materiālu reģistrācijas žurnāls. Ir viens šāds žurnāls par laika periodu no 1976.g. aprīlim līdz 1989.g. maijam. Tajos redzami aģentu arhīva un darba lietu numuri, VDK struktūrvienība, aģenta segvārds, īstais vārds, uzvārds, tēva vārds, atzīmes par personas un darba lietas iznīcināšanu; atsevišķos gadījumos arī par citām darbībām ar šīm lietām.
  3. Sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu spriedumu un lēmumu rezolutīvās daļas (šobrīd ir spriedumi / lēmumi par 383 personām).

Uzsākta arī LPSR VDK operatīvo lietu publicēšana. Tajās atrodama visdažādākā informācija, ko VDK ievāca par dažādām personām un objektiem - lēmumi par attiecīgās operatīvās lietas vai sējuma ieviešanu, VDK amatpersonu ziņojumi vai lēmumi par operatīvo pasākumu plānošanu vai īstenošanu; aģentu ziņojumi; ārējās novērošanas ziņojumi; noklausīto sarunu atšifrējumi; perlustrēto vēstuļu kopijas vai citāti no tām utt.).

Šobrīd tiek tehniski gatavotas publicēšanai sekojošas dokumentu grupas:

  1. LPSR valsts drošības iestāžu vadītāju, LKP CK 1.sekretāru, LĻKJS CK 1.sekretāru, kā arī ar PSRS valsts drošības iestādēm saistīto amatpersonu dokumenti (pārsvarā LKP CK nomenklatūras lietas, kurās ir attiecīgo amatpersonu anketas, autobiogrāfijas, raksturojumi un rīkojumdokumenti par viņu iecelšanu amatos, atcelšanu no amatiem u.tml.).
  2. Iznīcinātāju bataljonu dokumenti (18 apriņķu bataljonu komandieru dienesta un LKP nomenklatūras lietas, kā arī uz bataljonu darbību attiecināmās pavēles).
  3. LPSR valsts drošības iestāžu sarakstes dokumenti ar LKP CK un LPSR Ministru padomi. Tostarp atrodami dažādi ziņojumi par svarīgākajiem notikumiem republikā pieņemtajiem lēmumiem pēckara laikā par cīņu pret "bandītismu" (t.i. nacionālajiem partizāniem), vēlāk par dažādām "pretpadomju" izpausmēm, u.c.
  4. Latvijas un ārzemju draudzības un kultūras sakaru biedrības Latvijas Komitejas sakariem ar tautiešiem ārzemēs, Latvijas Miera aizstāvēšanas komitejas, LPSR Jaunatnes organizāciju komitejas, PSRS Valsts ārzemju tūrisma komitejas Rīgas apvienības dokumenti (dokumenti par šo institūciju darbību, sakariem ar ārzemēm, šo institūciju vadītāju LKP nomenklatūras lietas u.tml.).

Jāņem vērā, ka Latvijas Nacionālajā arhīvā ir atrodami gan tādi VDK un LKP dokumenti, kas ir pieejami visai sabiedrībai bez ierobežojumiem, gan tādi, kas skar cietušos un nesaistītās personas, līdz ar to šī dokumentu grupa pieejama šaurākam lokam, proti, ar tiem var iepazīties cietušie un viņu radinieki, kā arī personas, kuriem šo informāciju atļauts izmantot sabiedrības interesēs pētniecības, žurnālistikas utml. vajadzībām.

Tā kā jaunajā LNA lasītavā, kurā pieejami Totalitārisma seku dokumentēšanas centra pārņemtie VDK dokumenti, ir nodrošinātas trīs darba vietas darbam ar dokumentu digitālajām kopijām, viena vieta darbam ar datu bāzes “Delta-Latvija” pilno versiju un viena vieta darbam ar datu bāzes “Delta-Latvija” anonimizēto versiju. Lai noskaidrotu, vai izvēlētajā laikā ir brīva darba vieta rezervētu sev piemērotāko laiku, lūdzam pirms došanās uz lasītavu sazināties ar arhīvu pa e-pastu: vdk.lasitava@arhivi.gov.lv vai tālruni 27022174. Jāņem vērā, ka, izveidojoties rindai, arhīvs var ierobežot darba laiku vienam pētniekam līdz 7 darba stundām bez pārtraukuma, ar starplaiku vismaz 3 darba dienas līdz nākamajam apmeklējumam.

Savukārt ar pārējiem, pagaidām vēl nedigitalizētajiem dokumentiem, iespējams iepazīties ierastajā kārtībā LNA lasītavās Skandu ielā 14 un Bezdelīgu ielā 1.

Likums nosaka to, ka, gatavojot dokumentus publicēšanai, ir jāaizklāj nepublicējamie personas dati un jāsagatavo skaidrojošie komentāri. LNA pienākums ir veikt dokumentu digitalizāciju, tehnisko apstrādi un publiskošanu internetā, papildus tam nodrošinot personas datu aizsardzību atbilstoši likumdošanai un padarītu lietotājiem ērtāku informācijas meklēšanu un izmantošanu. 2018.gadā šim nolūkam piešķirtais valsts finansējums tika izmantots dokumentu glabātavas un lasītavas izveidei un aprīkošanai. 2019.gadā piešķirtais finansējums tiek izmantots darba apmaksai papildus piesaistītajiem darbiniekiem informācijas sagatavošanai un apstrādei, digitalizēšanai, datu aizklāšanai, komentāru gatavošanai un citām nepieciešamajām darbībam, kā arī apsardzes nodrošināšanai un interneta vietnes uzturēšanai.

Attiecībā uz iepriekš publiskajā telpā izskanējušajiem apgalvojumiem, kuros tiek apšaubīts, vai Latvijas Nacionāla arhīva publicētās bijušās Latvijas PSR Valsts drošības komitejas (LPSR VDK) aģentūras kartotēkas dati ir patiesi un pilnīgi, precizējam, ka Latvijas Latvijas Nacionālais arhīvs tiesīgs publicēt to dokumentu daļu, kas tika konkrēti definēta likumā par „Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu” - tās ir TSDC nodotās kartīšu digitālās kopijas un LNA rīcībā esošie dokumenti. Latvijas Nacionālajā arhīvā pieejamā informācija liecina, ka eksistē vēl 2 kartotēkas, kuru publiskošanu nepieciešams precizēt likumā. Savukārt LPSR VDK aģentūras uzskaites papildus kartotēkas un 1990. gadā izslēgto aģentu kartīšu kolekcijas digitalizēto kopiju publicēšanai nepieciešamais deleģējums likumā nav paredzēts, līdz ar to tās šobrīd nav publiski pieejamas. Vairāk informācijas par nepubliskotajiem dokumentiem skatīt šeit: https://www.arhivi.gov.lv/news.aspx?groupId=14&id=310&y=2019&m=3

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais