Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Visus darba kritērijus izpilda 4% ģimenes ārstu

© Oksana Džadana/ F64

Lai arī ģimenes ārstu darbības izvērtēšanas kritēriju skaits ir būtiski samazināts, tikai 52 ģimenes ārsti pagājušajā gadā tos ir izpildījuši. Pusi no astoņiem kritērijiem, tas ir, četrus kritērijus izpildījuši 40 procenti Latvijas ģimenes ārstu, liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotie dati. Tomēr, kā uzsver dienesta speciāliste Evija Štālberga, pozitīvi vērtējams, ka tomēr, salīdzinot ar 2017. gadu, ģimenes ārstu skaits, kas izpildījuši visus kritērijus, ir palielinājies uz pusi.

Nacionālais veselības dienests veicis ikgadējo ģimenes ārstu darbības novērtēšanu atbilstoši valstī noteiktajiem kritērijiem. Izvērtējot 1248 ģimenes ārstu darbu, secināts, ka vairāk nekā pusi no astoņiem kritērijiem 2018. gadā ir izpildījuši 40 procenti ģimenes ārstu. Atkārtoti labākos rezultātus, izpildot visus kritērijus gan 2017. gadā, gan 2018. gadā, valstī sasnieguši ģimenes ārsti - Hedviga Kronberga un Jolanta Martinsone-Bičevska Rīgā, Aina Braķe Ērgļos, Modrīte Silavniece Balvos, Dzidra Trumpika Rucavā, Inese Lejniece Pļaviņās un Vietalvā, Ērika Borisova un Inita Žunna Jelgavā. «Mēs arī secinām, ka dubultojies to ģimenes ārstu skaits, kas izpilda visus astoņus darbības novērtēšanas kritērijus,» norāda E. Štālberga, «ja iepriekš, 2017. gadā, to paveica tikai 24 ģimenes ārsti, tad 2018. gadā šos kritērijus izpildījuši jau 52 ģimenes ārsti.»

Tiesa, jāmin, ka pakāpeniski ir samazināts kritēriju skaits, kurus ņem vērā, vērtējot ģimenes ārstu darbu, tāpat šos kritērijus vairs nesauc par ģimenes ārstu kvalitātes kritērijiem. Iepriekš ģimenes ārstu darbu vērtēja pēc 13 kritērijiem, bet pašlaik - pēc astoņiem. Novērtēšana tiek veikta par šādām jomām - bērnu vakcinācija, sniegto pakalpojumu daudzveidība, piemēram, vai ģimenes ārsta praksē tiek veiktas kādas manipulācijas, zarnu vēža profilaktiskās pārbaudes īstenošana, sirds slimību un bronhiālās astmas pacientu aprūpe, kā arī īpašu analīžu veikšana 2. tipa cukura diabēta pacientiem. Visbiežāk ģimenes ārstu praksēs izpildītais kritērijs ir jauno reģistrēto pacientu veselības stāvokļa novērtēšana.

Nacionālais veselības dienests vērtējis to ģimenes ārstu darbu, kuri pagājušajā gadā sniedza valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, pilnu gadu bijuši līgumattiecībās ar dienestu un nav tikuši aizvietoti.

«Izpildot pēc iespējas vairāk noteiktos kritērijus, ģimenes ārsti nodrošina pacientiem iespējami labāku veselības profilaksi un medicīnisko aprūpi, bet arī sasniedz labāku novērtējumu un saņem lielāka apmēra maksājumu,» saka E. Štālberga. Piemēram, izpildot visus noteiktos kritērijus, ģimenes ārsta prakse saņem maksājumu no 1480 līdz 5260 eiro - atkarībā no praksē reģistrēto pacientu skaita.

FAKTI

Ģimenes ārsti, kuri izpildījuši darbības kritējus 2018. gadā

Ģimenes ārstu skaits kopumā 1248

52 ģimenes ārsti izpildījuši visus kritērijus

Izpildītie kritēriji Ģimenes ārstu skaits

0-2 kritēriji 384 ģimenes ārsti

3-4 kritēriji 405

5-6 kritēriji 307

7-8 kritēriji 152

Avots: Nacionālais veselības dienests

UZZIŅAI

Kādi darbības kritēriji ģimenes ārstiem jāpilda?

No jauna reģistrēta pacienta veselības stāvoklis jāizvērtē trīs mēnešu laikā

Jāveic divus gadus vecu bērnu vakcinācija saskaņā ar pošu kalendāru

Ārsts veic papildu manipulācijas un pakalpojumus savā praksē

Mēra izelpas maksimuma plūsmu bronhiālās astmas pacientiem

Sirds slimību pacientiem nosaka zema blīvuma holesterīna līmeni

Pacientiem vecumā no 50 līdz 75 gadiem veic slēpto asiņu testu zarnu vēža profilaksei

Veic glikohemoglobīna mērījumus 2. tipa cukura diabēta pacientiem

Veic mikroalbuminūrijas noteikšanu 2. tipa cukura diabēta pacientiem

Avots: Nacionālais veselības dienests