KNAB uzsāk kriminālprocesu par kukuļošanu saistībā ar autopārvadājumu kontroli

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzsācis kriminālprocesu par vairākiem desmitiem kukuļošanas gadījumu, Autotransporta inspekcijas (ATI) amatpersonām veicot pretlikumīgas darbības saistībā ar autopārvadājumu uzraudzību un kontroli uz Latvijas ceļiem.

Kriminālprocesa ietvaros šī gada jūlijā divas ATI amatpersonas atzītas par aizdomās turētajām kukuļņemšanā, bet divi bijušie ATI darbinieki - tās organizēšanā.

Ilgstoša operatīvi tehnisko pasākumu kompleksa rezultātā un sadarbībā ar ATI vadību un uzņēmējiem iegūta informācija par ATI inspektoriem, kuri, kontrolējot pārvadājumu noteikumu ievērošanu un izmantojot dienesta stāvokli, saņēmuši atlīdzību par to, ka pretēji saviem amata pienākumiem pieļauto pārkāpumu gadījumos tos nav fiksējuši un nav sastādījuši administratīvo pārkāpumu protokolus. Pirmstiesas izmeklēšanā ar ATI vadības atbalstu iegūtie pierādījumi liecina par esošo un bijušo ATI darbinieku regulāri veiktajām noziedzīgām darbībām ilgākā laika posmā, pieņemot kukuļus gan no autovadītājiem saistībā ar konkrētiem pārkāpumu faktiem, gan no konkrētiem uzņēmumiem saistībā ar kontroles funkciju neveikšanu attiecībā uz to veiktajiem pārvadājumiem kopumā.

KNAB vērš autovadītāju, pārvadājumu uzņēmumu pārstāvju un visas sabiedrības uzmanību uz to, ka kukuļdošana un tās starpniecība, tāpat kā kukuļņemšana, arī ir kriminālnoziegums un par to ir paredzēta kriminālatbildība. Saskaņā ar Krimināllikuma 324.pantu no kriminālatbildības tiek atbrīvotas tās personas, kuras pēc kukuļa piedāvāšanas, došanas vai starpniecības kukuļošanā labprātīgi paziņo par notikušo.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.