Rīgas 1.slimnīca pārmaksājusi vairākus simtus tūkstošus eiro par magnētiskās rezonanses iekārtu

© SCANPIX

Šonedēļ Rīga domē vēl neizlēma, kā rīkoties ar pašvaldībai piederošās Rīgas 1.slimnīcas ilggadējo valdes locekli Genādiju Sevastjanovu, pret kuru KNAB sāka kriminālprocesu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu saistībā ar slimnīcas būvniecības iepirkumu. Sevastajovs, kurš vienlaikus ir arī Saskaņas domes deputāts, šonedēļ atgriezās darbā gan slimnīcā, gan domē, taču par KNAB izmeklēšanu komentārus atteicās sniegt. Zināms, ka Korupcijas apkarotāji aizlieguši Sevastjanovam turpmāk darboties iepirkumu sfērā. Nekā personīga rīcībā ir informācija par dārgas medicīnas iekārtas iegādi. Šajā iepirkumā Sevastjanovs bija komisijas priekšsēdētājs. Magnētiskās rezonanses diagnostikas aparātu slimnīca iegādājās par vairākiem simtiem tūkstošu dārgāk nekā kāda privāta medicīnas iestāde Latvijā un Austrumigaunijas Reģionālā slimnīca Tallinā. Sevastjanovs noliedz, ka slimnīca par iekārtu būtu pārmaksājusi, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

2015.gadā Rīgas 1.slimnīca nolēma iegādāties jaudīgu jaunās paaudzes magnētiskās rezonanses iekārtu. Tai nav starojuma kaitējuma, tātad der grūtniecēm un bērniem, turklāt ir ārkārtīgi plaši lietojama. Pilna programmu pakete gan ar izmeklējumiem, gan attēla apstrādi veic sirds, smadzeņu, kaulu, locītavu, vēl daudzu orgānu slimību diagnostiku un ārstēšanas uzraudzību. Trīs Teslu magētu iekārtas konkursā pieteicās 3 dalībnieki. Par uzvarētāju pasludināja kompāniju "Tradintek". Uzņēmums ar General Electric iekārtu konkursā vinnēja ar cenu 1 856 198 eiro. Tā nebija lētākā. Kompānijas "Siemans" iekārta maksāja pusmiljonu mazāk, taču Siemans piedāvājumu atzina par nederīgu.

Vienlaikus ar 1.slimnīcu identisku iekārtu tikai no cita ražotāja iegādājās arī privātā "Medicīnas sabiedrība ARS". ARS izvēlējās Philips ražojumu, ko par labāko 2012.un 2013. gadā bija atzinuši Amerikas KLAS pētnieki.

"Ja salīdzina ar konkurentiem, tobrīd tas bija atzīts par labāko modeli pasaulē, un līdz ar to izvēle krita par labu šim. Un vēl es gribu uzsvērt, ka mums vēl svarīgāk par cenu, ir servisa pakalpojumi. Jo iekārtām, izmantojot līzinga pakalpojumu, pašām sevi ir jāatpelna un mums servisa nodrošināšana ir pat vēl savarīgāka par cenu. Kaut uzskatām, ka nopirkām tajā brīdī labāko iekārtu par labāko cenu. Cik tā tolaik maksāja? 1 miljons 650 eiro bez pvn ar pilnu programmas nodrošinājumu, kāds vispār iespējams šai iekārtai. ARS šim pirkumam piesaistīja eiropas fondu finansējumu, tāpēc izlēma netaupīt un pirkt tobrīd pašu labāko," norāda SIA "Medicīnas sabiedrība ARS valdes priekšsēdētājs Māris Andersons.

Savukārt, Rīgas vicemērs, "Rīgas 1.slimnīca" kapitāldaļu turētājs Vadims Baraņņiks norāda: "Es neesmu speciālists medicīnas aprīkojuma jomā , tas ir viens . Otrs, tas bija pirms četriem gadiem, kad es vēl nebiju kapitāldaļu turētājs uzņēmumā valdei . Bet ņemot vērā, ka medicīnas aprīkojumam ir tik niansēta specifikācija , es atturētos komentēt, vai tas varētu būt lētāk vai dārgāk."

Rīgas 1.slimnīcas kapitāldaļu turētāja pienākumus no atstādinātā mēra Nila Ušakova ir pārņēmis vicemērs, partijas biedrs Vadims Baraņņiks. Viņš šonedēļ vēl nepieņēma lēmumus attiecībā uz Sevastjanovu, aizbildoties ar vēl smagākiem jautājumiem, kā, piemēram, tilta slēgšana.

Lai arī Rīgas vicemērs solīja šonedēl tikties ar Sevastjanovu, tas nenotika. Interesanti, ka kompānija "Tradindek" nesen uzvarējusi valstij piederošajā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes konkursā, kur 3 teslu magnētiskā resonanses iekārta jau maksājusi tikai nedaudz virs miljona. Neilgi pēc tam slimnīca no šī firmas bez konkursa iegādājās trīs datortomogrāfus par 2 miljoniem.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.