Bordāns skaidro, kā optimizēt tiesu darbu Latvijā

© Oksana Džadana/ F64 Photo Agency

Viens no ceļiem, lai optimizētu tiesu darbu Latvijā, ir tiesas, prokuratūras un advokatūras atbildības stiprināšana, intervijā sacīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Ministrs skaidroja, ka tiesvedības procesu nevajadzētu atraut no konteksta, proti, atsevišķi izceļot tikai tiesas zālē notiekošo. Viņš norādīja, ka tiesas process ir rezultāts izmeklēšanai, un tieši no izmeklēšanas kvalitātes ir atkarīgs, kā sekmēsies lieta, savukārt izmeklēšanas uzraudzībā centrālā loma ir prokuratūrai un tās darba organizācijai, jo prokuratūra uzrauga policiju, sagatavo valsts apsūdzību un uztur to tiesā. Turpretim advokāti ir ar likumu nosaukti par tiesu sistēmai piederīgām personām, un viņiem ir jādara savs darbs, bet to nedrīkst darīt, negodprātīgi izmantojot tiesības.

Attiecīgi Bordāns atzīmēja, ka būtu nepieciešams virzīties uz tiesu specializāciju, taču ministrs atzina, ka tiesnešu vidū šai idejai nav vienbalsīga atbalsta. "Bieži pirmā atziņa ir tāda, ka nekas nav jāmaina, tikai tiesnešiem ir jāstrādā labāk un prokuroriem jāveic labāka izmeklēšana. Neuzskatu, ka tikai ar to pietiktu. Ja kāda lieta nestrādā, tad aktīvi ir jāmeklē tās vājākais posms," uzsvēra ministrs.

Komentējot pašreizējo situāciju, ministrs norādīja, ka smagāko komercdarījumu un noziegumu lietās atsevišķā cilvēku vidē ir radusies nesodāmības sajūta, bet tiem, kas neiesaistās likumpārkāpumos, ir radusies bezpalīdzības sajūta.

Ministrs to skaidroja ar to, ka "komplicētos un dārgos tiesu procesos ir iespējams, tā teikt, "nodrošināt tiesu spriedumus", un nav izslēgts, ka tas notiek arī ar negodīgām metodēm". Bordāns atzīmēja, ka joprojām parādās jauni reiderisma gadījumi un tajos izgaismojoties vieni un tie paši tiesnešu un advokātu vārdi, taču rezultātā neviens advokāts vai tiesnesis neesot zaudējis statusu.

Latvijā

Ukraiņu bērniem jāintegrējas Latvijas sabiedrībā, taču valsts vēl nav pilnībā izplānojusi, kas, kā un par kādu naudu šiem bērniem iemācīs latviešu valodu. Skolas jau tagad ceļ trauksmi. Tikmēr Saeima pirmajā lasījumā atbalstījusi izmaiņas Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, kas paredz, ka no nākamā gada 1. septembra ukraiņu bērniem Latvijā būs pienākums mācīties klātienē.

Svarīgākais