Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Kas visbiežāk Latvijā noklausās mobilās sarunas?

© Tass/Scanpix

Latvijā vienīgo mobilo telefonu sarunu noklausīšanās iekārtu pērn tāpat kā pēdējos gados visbiežāk izmantojusi Valsts policija, Satversmes aizsardzības birojs (SAB) un Valsts drošības dienests, liecina SAB pagājušā gada darbības pārskats.

SAB atrodas vienīgā oficiālā iekārta, ar kuru tiesībsargājošās un valsts drošības iestādes veic mobilo telefonu kontroli. Telefonu kontroles rezultātā iegūtie dati tiek nodoti izmeklēšanas iestādei vai drošības iestādei, kas ir konkrēto telefonsarunu pārtveršanas iniciators un saņēmis Augstākās tiesas tiesneša sankciju.

SAB kompetencē ietilpst likumīga telefonsarunu kontrole, telefonsarunu kontroles tehnisko parametru un metodikas aizsardzība un iegūtās informācijas aizsardzība pret nesankcionētu izpaušanu līdz tās nodošanai operatīvās darbības veicējam.

Uzraudzību pār sarunu operatīvās noklausīšanās atbilstību likumam veic ģenerālprokurors un viņa īpaši pilnvaroti prokurori.

SAB pagājušā gada darbības pārskats liecina, ka pērn visbiežāk iekārtu izmantoja lielākā izmeklēšanas iestāde Latvijā - Valsts policija, kura ierosinājusi 38,1% no visām noklausītajām sarunām, Valsts drošības dienests ierosināja 21%, bet SAB - 13,4% no visām noklausītajām sarunām.

Valsts robežsardze pērn ierosinājusi 10,3% no visām noklausītajām sarunām, Militārās izlūkošanas un drošības dienests (MIDD) - 8,8%, Nodokļu un muitas policijas pārvalde - 3,9%, bet Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs - 1,5%. Arī Iekšējās drošības birojs noklausījies 1,5% no visām sarunām. Atlikušo daļu noklausījusies Ieslodzījuma vietu pārvalde, Militārā policija un Valsts ieņēmumu dienesta Iekšējās drošības pārvalde.

Noklausītas sarunas ir tikai viens no pierādījumiem kriminālprocesos un pierādījumus iespējams savākt arī ar citām metodēm.