Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Autovadītājiem lūdz ievērot ātruma ierobežojumus bedru remontdarbu laikā

© F64 Photo Agency

VAS “Latvijas autoceļu uzturētājs” uz asfaltētajiem valsts autoceļiem veic bedru masveida remontu. Remontdarbi tiek veikti autoceļu lietotāju drošībai. Šobrīd notiek bedru remonts uz valsts galvenajiem un svarīgākajiem reģionālajiem autoceļiem ar lielāku satiksmes intensitāti. Līdz ar to aicinām autovadītājus un īpaši motociklistu vadītājus būt uzmanīgiem un ievērot izvietotās brīdinājuma un ātruma ierobežojuma ceļa zīmes remontdarbu vietās.

Ņemot vērā, ka valsts autoceļu uzturēšanai ir nepietiekams finansējums, uz valsts autoceļiem, kuri ir avārijas un sliktā tehniskā stāvoklī, tiek izmantota bedru remontu tehnoloģija - šķembas un bitumena emulsija. Šī ir ekonomiski pamatota darbu tehnoloģija uz šādiem autoceļiem. Arī kaimiņvalstīs Igaunijā un Lietuvā šī metode ir atzīta un tiek izmantota uz sliktā stāvoklī esošiem autoceļiem.

Valsts autoceļi ar melno segumu avārijas stāvoklī ir 311 km valsts galveno autoceļu, 1440 km reģionālo un 701 km vietējo autoceļu. Pirms šiem autoceļa posmiem tiek izvietota ceļa zīme Nelīdzens ceļš.

Autoceļu uzturētājs pievērsīs pastiprinātu uzmanību, autoceļu posmiem, kuri varētu būt bīstami tieši motociklistiem, piemēram, autoceļu nobrauktuves un pieslēgumi. Tomēr jāņem vērā, ka pēc darbu veikšanas uz vienu diennakti tiek ieviests ātruma ierobežojums 70 km/h un remonta posmu apzīmē ar ceļa zīmi Uzbērta grants vai šķembas. Tas ir nepieciešams, lai emulsijas un šķembu kārta saformētos. Pirms ātruma ierobežojumu noņemšanas brīvās šķembas no autoceļa tiek noslaucītas.

Remontdarbu vietās tiek noteikti īslaicīgi satiksmes ierobežojumi. Veicot bedru aizpildīšanu, uz autoceļa tiek izvietotas ātruma ierobežojuma un brīdinājuma zīmes. Remontdarbu laikā to norises vietā lokāli sašaurina brauktuvi un ierobežo braukšanas ātrumu, attiecīgi 70 km/h un 50 km/h. Šāds ātruma ierobežojums ir nepieciešams, lai satiksmes dalībnieki neapdraudētu viens otru un darbiniekus, kuri strādā uz autoceļa.

Bedru remontdarbu vietām tiešsaistes režīmā var sekot līdzi Waze un VAS “Latvijas Valsts ceļi” mājaslapas kartē (www.lvceli.lv), līdz ar to aicinām savlaicīgi plānot maršrutus un rēķināties vai izvairīties no īslaicīgiem satiksmes ierobežojumiem remontdarbu vietās.

LAU aicina autovadītājus ievērot ceļu satiksmes noteikumus un remontdarbu posmos braukt īpaši piesardzīgi. Remontdarbu vietas tiek aprīkotas atbilstoši normatīviem, lai LAU tehnika būtu autovadītājiem labāk pamanāma, piemēram, gaismas elementi, mirgojošās bultas, pārvietojami ceļa zīmju vairogi, tomēr joprojām ir gadījumi, kad autobraucēji neievēro brīdinājuma un ātruma ierobežojošās zīmes.

Aicinām informēt par ceļu stāvokli valsts autoceļu posmos, zvanot uz VAS Latvijas Valsts ceļi Satiksmes informācijas centra diennakts bezmaksas informatīvo tālruni 8000 5555.