Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

LIZDA turpina solīt streiku septembra sākumā

© Dāvis Ūlands/F64 Photo Agency

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) ir izsūtījusi vēstules Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) dalībniekiem, aicinot skaidrot, kā tiks pildīts lēmums par pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes palielināšanu.

Kā aģentūru LETA informēja arodbiedrības pārstāvis Juris Aksels Cīrulis, LIZDA nosūtījusi vēstuli premjeram Krišjānim Kariņam (JV), Latvijas Darba devēju konfederācijas priekšsēdētājam Vitālijam Gavrilovam, Eiropas Savienības komisāram eiro un sociālā dialoga jomā Valdim Dombrovskim (JV) un Jaunās konservatīvās partijas valdes priekšsēdētājam Jānim Bordānam, kurā aicina skaidrot, kā tiks pildīts NTSP 16. aprīļa sēdē pieņemtais lēmums.

Attiecīgajā NTSP sēdē pēc Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības un LIZDA rosinājuma esot nolemts precizēt Valdības rīcības plāna 127.1.punktu, nosakot, ka pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes palielināšanas grafika izpilde tiks nodrošināta ar 2019.gada septembri. Sēdē tika nolemts, ka līdz 16.maijam jāveic nepieciešamie grozījumi normatīvajos aktos, lai realizētu pedagogu darba samaksas pieauguma grafika izpildi. Šonedēļ valdībā apstiprinātajā rīcības plānā apņemšanās par septembri ir iekļauta, savukārt par maiju nekas teikts nav.

Cīrulis atgādināja, ka 17.aprīļa LIZDA padomes ārkārtas sēdē tika lemts - ja līdz 16.maijam nebūs veikti nepieciešamie grozījumi, 2.seprembrī tiks organizēts izglītības un zinātnes darbinieku beztermiņa streiks.

LIZDA pārmeta, ka LIZDA padomes sēdē izglītības ministre Ilga Šuplinska (JKP) esot publiski paziņojusi, ka nepieciešamie grozījumi normatīvajos aktos, lai noteiktu pedagogu darba samaksas pieauguma grafika izpildi no 2019.gada 1.septembra, netikšot veikti.

Arodbiedrība uzskata, ka "valdības pārstāves vienpersonisks paziņojums par NTSP lēmumu nepildīšanu nopietni pārkāpj sociālā dialoga principus un vērtības, tiesisko kultūru, kā arī mazina pedagogu profesijas prestižu sabiedrības acīs un tautas uzticēšanos politikas veidotājiem".

LIZDA ir pārliecināta - ja kāds no trim dalībpušu pārstāvjiem dienu pēc pieņemtā NTSP lēmuma maina savu nostāju, tas nemaina NTSP sēdē pieņemto lēmumu un tā izpildi, iebildumi jāizsaka sēdes laikā pirms NTSP lēmuma pieņemšanas. Tā kā 16.aprīļa NTSP pieņemtais lēmums pilnībā atbilst padomes nolikuma punktiem, tas esot saistošs visām dalībpusēm.

Atsaucoties uz iepriekšminēto, LIZDA aicina iesaistītās puses sniegt viedokli par izglītības un zinātnes ministres publiski pausto, kā arī sniegt skaidrojumu, kā tiks pildīti attiecīgie NTSP nolikuma punkti un NTSP aprīļa sēdē pieņemtais lēmums.

Kā ziņots, LIZDA padome 17.aprīlī pieņēma lēmumu par beztermiņa streika organizēšanu septembrī, ja līdz maija vidum netiks grozīti noteikumi par pedagogu darba samaksu. LIZDA streiks tiks rīkots septembrī, sākot no 2.septembra, kad šogad paredzēta Zinību diena.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga, lēmums par streiku pieņemts lielā vienprātībā - tikai divi kolēģi, atbalstot streika norisi septembrī, vēlējušies organizēt arī brīdinājuma streiku maijā.

Vanaga pastāstīja, ka, ja politiķi neizpildīs savu solījumu līdz maija vidum grozīt normatīvos aktus, tad, septembrī sākoties streikam, varētu tikt aktualizēts jautājums par grafika pārskatīšanu. Vienlaikus, notiekot streikam, tiks izvērsta arī plaša kampaņa, mudinot cilvēkus Eiropas Parlamenta vēlēšanās nebalsot par valdošajām partijām.

Jau vēstīts, ka pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafika izpilde iepriekš apstiprinātos termiņos, proti, līdz šī gada septembrim, ir LIZDA prasība jautājumā par streika organizēšanu. Vanaga uzsvēra, ka arodbiedrība par valdības rīcības plānā rakstīto ir sašutusi, ņemot vērā, ka koalīcijas pārstāvji, "teju sitot ar dūri pie krūtīm" saka, ka nauda būs vēl šogad.

"Kā koalīcijas politiķi var šādi nākt un maldināt? Tā ir pazemojoša un nekrietna rīcība," vērtēja Vanaga.

LIZDA pieprasa politiķus pārtraukt "neprofesionālo un nekonsekvento" komunikāciju par grafika izpildi un līdzekļu rezervēšanu šim mērķim.