Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Ārlietu komisijā vērtēs iniciatīvu par Uzvaras parka pieminekļa demontāžu

© Sanita Ceirule/ F64 Photo Agency

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas deputāti šodien vienojās, ka iedzīvotāju iniciatīva par Uzvaras parkā esošā pieminekļa demontāžu būtu jānodod izvērtēšanai parlamenta Ārlietu komisijā.

Vienlaikus Mandātu komisija noraidīja Latvijas Krievu savienības (LKS) līderes Tatjanas Ždanokas iesniegto iniciatīvu par pieminekļu cīnītājiem pret nacismu aizsardzību. Viens no šādiem pieminekļiem ir arī tā dēvētais Uzvaras piemineklis Rīgā.

Deputāti šodien uzklausīja Ārlietu ministrijas pārstāvjus, kuri norādīja uz starpvalstu līgumiem, kas paredz arī šī pieminekļa aizsardzību. Uzklausot ĀM pārstāvjus, deputāts Artuss Kaimiņš (KPV LV) mudināja iniciatīvu, kas paredz pieminekļa demontāžu, nodot Ārlietu komisijai, kur arī notiktu diskusijas par šiem jautājumiem. Savukārt parlamentārietis Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK) norādīja, ka ir iespēja izvērtēt saistību pamatotību par šī pieminekļa aizsardzību.

Dzintars arī pauda, ka, nododot šo jautājumu vērtēšanai Ārlietu komisijai, būtu svarīgi, lai parādās Mandātu komisijas attieksme. Tomēr Saeimas Juridiskā biroja pārstāvji skaidroja, ka lēmumprojektā ir iekļaujama konkrēta rīcība, nevis viedoklis.

Rezultātā komisija atbalstīja priekšlikumu nodot Ārlietu komisijai iedzīvotāju iniciatīvu par pieminekļa demontāžu. Gan iepriekšējā komisijas sēdē, gan šodien vairākkārt tika pausts, ka Uzvaras parkā varētu izvietot informatīvus materiālus saistībā ar PSRS okupāciju. Tāpat pausts ierosinājums šo pieminekli pārsaukt.

Vēlāk komisija uzklausīja Ždanoku, kura pamatoja iniciatīvas iesniegšanu par pieminekļa aizsardzību. Kaimiņš vaicāja Ždanokai, vai Latvija bija okupēta no PSRS puses, uz ko Ždanoka atbildēja, ka tā bija inkorporācija. Pēc šī jautājuma Kaimiņš mudināja noraidīt šo iniciatīvu, savukārt deputāts Vitālijs Orlovs (S) rosināja arī šo jautājumu nodot Ārlietu komisijai. Komisijas vairākums atbalstīja Kaimiņa piedāvājumu par iniciatīvas noraidīšanu.

Kā ziņots, iepriekš Mandātu komisijas deputāti pauda dažādus viedokļus par pieminekļa nākotni - parlamentāriešu vidū bija gan atbalsts tā demontāžai, gan noraidoši viedokļi par to, gan arī idejas par pieminekļa pārsaukšanu un okupācijas muzeja ierīkošanu.