Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Līdz Līgo svētkiem, iespējams, publicēs arī bijušās VDK aģentūras uzskaites papildu kartotēku

© F64 Photo Agency

Līdz Jāņiem jeb Līgo svētkiem iecerēts publicēt arī bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) aģentūras uzskaites papildu kartotēku un citus dokumentus, šodien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē norādīja tās priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš (KPV LV).

Viņš skaidroja, ka ir jāpaveic "mazs neizpildītais mājas darbs" no 12.Saeimas, lai būtu nodrošināta "čekas maisu" satura publiskošanu "līdz galam".

Komisija šodien atbalstīja attiecīga likumprojekta virzību un lūgs Saeimā to skatīt steidzamības kārtā.

Kā ziņots, likumprojekts paredzēts publicēt arī no LPSR VDK aģentūras statistiskās kartotēkas izslēgtās, iznīcināšanai paredzētās LPSR VDK aģentu, rezidentu, kā arī tikšanās un konspiratīvo dzīvokļu turētāju uzskaites kartītes. Tāpat likumā plānots noteikt, ka šie dokumenti Latvijas Nacionālajā arhīvā ir publiski pieejami bez ierobežojumiem.

Grozījumus virza koalīcijas politiķi, kuri skaidro, ka kopš sākotnējā lēmuma par VDK dokumentu publicēšanu ir atklātas dokumentu grupas, kuru publiskošana pašlaik likumā nav paredzēta. Deputāti pauž, ka likuma grozījumu pieņemšana veicinās sabiedrības uzticēšanos valsts institūcijām, atklātību un sekmēs vēsturiskā taisnīguma atjaunošanu.

Kā ziņots, raidījums "LNT Ziņas" martā vēstīja, ka visas iespējamo VDK aģentu kartītes, kas ir Latvijā, Nacionālā arhīva mājaslapā, visticamāk, tomēr nav publicētas.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka decembrī interneta vietnē "kgb.arhivi.lv" publiskota daļa no VDK dokumentiem.

No publiskotajām kartītēm secināms, ka VDK interešu lokā bijis ļoti plašs personu loks - kartītes par VDK aģenta statusu tā dēvētajos "čekas maisos" atrodamas gan par garīdzniekiem, kultūras darbiniekiem un zinātniekiem, gan par bārmeņiem, šoferiem, metinātājiem, jūrniekiem un citiem. Tāpat tajos atrodami atsevišķu politiķu vārdi, kuri līdz šim nebija publiski izskanējuši, lai arī likums prasa šādas ziņas publiskot.

Paredzēts, ka no 2019.gada 1.maija publiski būs pieejami arī citi VDK dokumenti. Publicēšana notiks pēc to digitalizēšanas. Šī datubāze jau tiek solīta ar uzlabojumiem datu apstrādes un meklēšanas iespējās.