Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Lieldienu brīvdienās bojā gājis zem traktora riteņiem pakļuvis bērns

© Attēlam ir ilustratīva nozīme/Pixabay

Lieldienu brīvdienās Vidzemē, pakļūstot zem traktora riteņiem, bojā gājis bērns, informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Sarmīte Skujiņa.

Viņa norādīja, ka citas raksturīgas bērnu traumas, kas brīvdienās gūtas, bērniem aktīvi baudot atpūtu un silto laiku, ir kritieni, spēlējot futbolu vai basketbolu, braucot ar kvadriciklu vai skrituļdēli, kā arī kritieni no koka un suņu kodumi.

Lieldienu brīvdienās reģistrēts arī pirmais čūskas koduma gadījums šopavasar. NMPD palīdzība bija nepieciešama Zemgalē, kad makšķerēšanas laikā čūska sakodusi kādu vīrieti.

Skujiņa informēja, ka kopumā svētku dienas no NMPD mediķu viedokļa aizvadītas mierīgi, un par to liecina arī izsaukumu skaits, kas nav bijis lielāks par citām dienām - vidēji ap 950 izsaukumiem katru dienu, no kuriem aptuveni 200 bija saistīti ar traumām vai negadījumiem.

Gūto traumu specifika rāda, ka daļa cilvēku aktīvi izmantojuši brīvdienas, lai strādātu lauku darbus vai veiktu remontdarbus, un atsevišķos gadījumos tas beidzies ar traumu gūšanu un nonākšanu slimnīcā. Ir vairāki gadījumi, kad gūtas traumas, zāģējot malku un neveiksmīgi savainojot roku vai kāju, vai krītot no celtniecības darbiem paredzētajām stalažām.

Pēc Skujiņas paustā, ņemot vērā, ka ārā bija saulains un silts laiks, ir traumas, kas gūtas atpūtā pie dabas. Kādai sievietei aizdegušies garie svārki pie ugunskura un gūti termiski kāju apdegumi, bet vēl divos gadījumos mediķu palīdzība bijusi nepieciešama pēc kritieniem no zirga. Tāpat bijis arī aizrīšanās gadījums, kad vīrietis aizrijies, ēdot šašliku. Šī epizode vīrietim beigusies veiksmīgi, iespējams, arī tāpēc, ka klātesošie laicīgi palīdzējuši.

Skujiņa informēja, ka, iestājoties siltākam laikam, palielinājies negadījumu skaits, kad cilvēki cietuši, braucot ar velosipēdu, kvadraciklu vai motociklu. Piemēram, kāds vīrietis, braucot ar kvadraciklu, ietriecies akmeņu kaudzē un guvis vairāku ķermeņu daļu nopietnus bojājumus. No kvadracikliem krituši un traumas guvuši arī divi bērni.

Tāpat Skujiņa pavēstīja, ja tieši ar Lieldienām saistīti divi negadījumi Latgalē, kur cilvēki guvuši galvas un muguras traumas pēc kritieniem šūpošanās laikā.