Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Elksniņš paziņo, ka pēc atgriešanās no Maskavas viņu un Baraņņiku lidostā pārmeklējuši drošībnieki

© Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

Svētdien, 21.aprīlī, Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš (S) sociālajā tīklā facebook publicējis ierakstu, kurā vēsta, ka, atgriežoties no pilsētas transporta attīstībai veltīta līderu starptautiska samita Maskavā, viņa un Rīgas vicemēra Vadimu Baraņņika bagāžu pārmeklējuši Valsts drošības dienesta (VDD) darbinieki.

"Specdienesti man un manam kolēģim Rīgas vicemēram sarīkoja kārtīgu kratīšanu," tā par notikušo lidostā "Rīga" savu stāstu sāk Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš.

"Latvijas Drošības policija (DP - tagad, Valsts drošības dienests), meklējot pierādījumus, kas apdraud valsts drošību, pārmeklēja manu bagāžu Rīgas lidostā, kad atgriezos no pilsētas transporta attīstībai veltīta līderu starptautiska samita, kas 18. - 20.aprīlī norisinājās Maskavā. Tādas pašas darības tika veiktas arī pret Rīgas vicemēru Vadimu Baraņņiku."

A.Elksniņš informē, ka pārmeklēšanas laikā nekas netika atrasts, bet, viņaprāt, procedūra norisinājusies īpaši teatralizēti. "Robežsags, kas atpazina mani pasu kontroles zonā, skriešus devās pie muitniekiem, tika piesaistīti suņi, pārcilāta apakšveļa, rūpīgi “izkratīta” visa bagāža, fotografētas vizītkartes (acīmredzot meklēja Putina vizītkarti," raksta Daugavpils mērs.

Pēc notikušā viņš arī uzsver, ka vēlētos uzdot trīs jautājumus mūsu valsts specdienestiem. "1. Starp Maskavas samita dalībniekiem bija augstas amatpersonas no Ņujorkas, Monreālas, Berlīnes, Madrides, Singapūras, Bunasairesas, Seulas un citām megapolisēm, vai arī šo valstu specdienesti atgriežoties “izkratīja” savus pārstāvjus. 2. Kāpēc specdienesti pārmeklēja tikai “Saskaņas” pārstāvjus? Pavisam nesen vadošās partijas pārstāvošais Latvijas Satiksmes ministrs Tālis Linkaitis Maskavā piedalījās izstādē TransRussia.... Es kaut kā neatceros redzējis ziņu, ka atgriežoties dzimtenē viņš ticis pāmeklēts, sakarā ar iepējamajiem draudiem valsts drošībai. Kas viņam palīdzeja? Staltā stāja? Pareizais akcents? 3. Komandējuma laikā vienojos, ka vasarā Daugavpils skolu labākie matemātikas, fizikas un ķīmijas skolēni varēs piedalīties starptautiskā forumā “Gorod Obrazovanija” Maskavā. Vai viņi arī tiks pārmeklēti? Ko gadīt mūsu teātra aktieriem, atgriežoties no viesizrādēm Vahtangova teātrī?"

Jau vēstīts, ka Rīgas vicemērs V.Baraņņiks kopā ar Daugavpils mēru A.Elksniņu no 17.līdz 20.aprīlim piedalījās Starptautiskā samitā par transporta infrastruktūras attīstības jomu. V.Baraņņika vizītes mērķis arī esot sekmēt divpusēju attīstības projektu tālāku realizāciju starp abām pilsētām.

Pēc komandējuma Baraņņikam 14 darba dienu laikā būs jāiesniedz domes priekšsēdētājam pārskats par komandējumu, bet četru darba dienu laikā Rīgas domes Ārlietu pārvaldei jāiesniedz norēķini par naudas līdzekļu izlietojumu, pievienojot komandējuma izdevumu pamatojuma dokumentus.

Ziņu aģentūra LETA jau vēstīja, ka Rīgas domes opozīcijas deputāti protestēja pret plānoto komandējumu. Viņi nepiedalījās balsojumā, kā rezultātā Finanšu un administrācijas lietu komiteja nevarēja pieņemt lēmumu par šo komandējumu.