Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

OIK lietā tiesa izvairījās vērtēt pašu būtiskāko, uzskata Zariņš

© F64 Photo Agency

Satversmes tiesa obligātā iepirkuma komponentes (OIK) lietā izvairījās vērtēt pašu būtiskāko, uzskata deputāts Ivars Zariņš (S), kurš bija viens no prasības pieteicējiem.

Viņš gan uzsvēra - lai varētu argumentēti nokomentēt tiesas lēmumu, tas būtu vispirms jāizlasa. "Tas, ka tiesa pieņems noraidošu lēmumu, man bija skaidrs jau no izskatīšanas gaitas. Tiesa izvairījās skatīt šo lietu atklātā procesā, lai nebūtu iespējamas argumentētas debates. Tiesas uzdotie jautājumi pieaicināto viedokļu sniedzējiem skaidri norādīja to ietvaru, kādā tiesa gatavojas skatīt šo lietu, proti, vai valdība ir rīkojusies tai deleģēto pilnvaru ietvarā," aģentūrai LETA pauda Zariņš.

Viņš uzskata, ka šajā lietā nebija nepieciešams "gandrīz pusgadu urbināt degunu" un spriest, jo Elektroenerģijas tirgus likumā paredzētais deleģējums valdībai deva pilnīgu rīcības brīvību.

Pēc Zariņa domām, Satversmes tiesa izvairījās vērtēt pašu būtiskāko - vai valdība ir rīkojies atbilstoši likuma jēgai un mērķim, kas paredz izveidot tāda atbalsta sistēmu, kas nodrošina samērīgu atbalstu un elektroenerģijas ražošanu efektīvākajā iespējamajā veidā.

Politiķim būtu interesanti redzēt lēmuma argumentāciju. "Vai tas nav bijis politiski angažēts, un, iespējams, arī nekompetents, jo var izrādīties, ka šī lēmuma argumentācija būs klajā pretrunā ar Eiropas Komisijas pausto, kuras viedokli Satversmes tiesa, nez kāpēc, nevēlējās pavaicāt, bet izvēlējās veidot savu viedokli tikai no tiem, kuri ir bijuši iesaistīti vai ir ieinteresēti "šajā afērā", dodat tiem iespēju gatavot savu viedokli vairākus mēnešus," klāstīja Zariņš.

Viņš piebilda, ka pieteikuma iesniedzējiem atbildei uz šiem viedokļiem tika dotas tikai dažas dienas, "kas fiziski nebija iespējams, ņemot vērā, ka iesniegtie viedokli bija 13 sējumos". Turklāt atbildes termiņš uz tiem bija noteikts agrāk par dienu, kad tika iesniegts pēdējais viedoklis, norādīja deputāts.

Kā ziņots, ar OIK saistītās Ministru kabineta noteikumu normas par elektroenerģijas pašpatēriņa kontroli un pārkompensācijas aprēķinu ir atbilstošas Satversmes 64.pantam, ar savu šodienas spriedumu atzinusi Satversmes tiesa.

Kā aģentūrai LETA pavēstīja tiesas pārstāve Ketija Strazda, lieta tika ierosināta pēc 20 iepriekšējā Saeimas sasaukuma deputātu pieteikuma. Pieteikuma iesniedzēji bija no partijas "Saskaņa".