Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

"Saskaņa" ar aizdomām lūkojas uz Pabrika publiskajiem izteikumiem

© Ģirts Ozoliņš/ F64 Photo Ageny

Partija "Saskaņa" lūdz Valsts prezidentu Raimondu Vējoni un Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) izvērtēt aizsardzības ministra Arta Pabrika (AP) rīcības atbilstību ieņemamajam amatam pēc izteikumiem par "Saskaņā" esošajiem virsniekiem, informēja partijā.

"Saskaņas" Saeimas frakcijas vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis norāda uz Pabrika cita starpā pausto intervijā "Latvijas avīzē", ka "uz virsniekiem, kas pašreizējos ģeopolitiskajos apstākļos ir "Saskaņā", lūkojos ar aizdomām".

Vēstulēs Valsts prezidentam un premjeram norādīts, ka Satversme neparedz dalīt Latvijas tautu pēc atbalsta kādai partijai, pēc tā, vai dažādu partiju atbalstītāji ir lielāki vai mazāki savas valsts patrioti, kā arī atbilstīgi demokrātiskas tiesiskas valsts virsprincipam pretstatīt sabiedrībā esošas sociālo un politisko interešu grupas.

"Minēto dalīšanu un pretstatīšanu tieši satur aizsardzības ministra Pabrika publiskā vēršanās pret virsniekiem, kas ir "Saskaņā". Šāda Satversmē neparedzētā veidā īstenotā darbība destruktīvi ietekmē sabiedrības saliedētību, palielina savstarpējas neuzticības un naida izpausmes sabiedrībā. Pašreizējos ģeopolitiskajos apstākļos tas nebūt neveicina Latvijas valsts iekšējās un ārējas drošības stiprināšanu," akcentē Dombrovskis.

"Saskaņas" frakcija lūdz Vējoni un Kariņu izvērtēt aizsardzības ministra rīcības atbilstību Latvijas drošības un aizsardzības interesēm, kā arī atbilstību ieņemamajam amatam.

Pabriks intervijā "Latvijas avīzei" saistībā ar virsniekiem "Saskaņā" norādījis, ka, visticamāk, kopā tiek skaitīti Latvijas armijas un arī bijušie padomju armijas virsnieki. ""Saskaņa" ir opozicionāri, un jāņem vērā, ka elektorāts sastāv arī no vēlētājiem, kuriem ne visiem Latvijas armija un [Nacionālie bruņotie spēki] NBS rada lielu pievilkšanās spēku," pauž ministrs.

Politiķis norāda, ka "Saskaņa" nekad nav iestājusies ar atplestām rokām par Latvijas dalību NATO, drīzāk pretēji. "Viņiem raksturīgs antiamerikāniskums, kas ir modē arī Eiropā, taču tā ir bīstama parādība, it sevišķi, ja to attiecina uz aizsardzību," skaidro Pabriks.

Intervijā "Latvijas avīzei" ministrs vērš uzmanību, ka "Saskaņā" ir politiķi, kuriem ir tendence atbalstīt stāstījumu, kurš izskan pret Latviju. "Piemēram, "Saskaņas" biedra Andreja Elksniņa izteikumi iederas tajā propagandas vilnī, kas pret Latviju veļas no Kremļa. Uz virsniekiem, kas pašreizējos ģeopolitiskajos apstākļos ir "Saskaņā", lūkojos ar aizdomām," norāda Pabriks.

Viņš atsaucas uz pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" vēstīto, ka bijušais karavīrs, kurš braucis arī starptautiskajās misijās un tagad ir Rīgas domes konsultants, Vitālijs Dubovs pēc dienesta izveidojis sporta grupu Maskačkā, kas ne vien trenējas, bet arī pauž gatavību iesaistīties politiskās akcijās.

"Kad notika mītiņš pie Rīgas domes Ušakova aizstāvībai, Dubovs feisbukā ierakstīja: "Robeža ir pārieta, mēs ejam ielās." Tobrīd tas daudziem atsauca atmiņā notikumus Ukrainā un tā sauktās "tituškas". Vai mums ir pilnīgs priekšstats, kādu politisko uzskatu cilvēkus armija sagatavo, un vai tas nevar pavērsties arī pret mūsu pašu drošību?" taujā aizsardzības ministrs.

"Man rada bažas, ja cilvēki, kuri ir militāri izglītoti, nodarbojas ar taktiskajām mācībām vai māca pašaizsardzību, iesaistās politiskajās aktivitātēs. Tas rada aizdomas un jautājumus, kādu mērķu sasniegšanai darbojas šīs organizācijas. Mums šādiem cilvēkiem jāpievērš papildu uzmanība. Man nav pamata neticēt drošības iestādēm, un varu apliecināt, ka situācija tiek kontrolēta," pauž Pabriks, reizē atzīmējot, ka Ukrainas scenārijs Latvijai nedraud.