Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Tiesībsargs: Situācija bērnu ārpusģimenes aprūpē nemainās vai pat pasliktinās

© F64 Photo Agency

Neraugoties uz to, ka žurnālisti un atsevišķas institūcijas pēdējos gados ir cēlušas trauksmi par bērnu ārpusģimenes aprūpē pastāvošajām problēmām, situācija šajā jomā nav uzlabojusies, un, iespējams, tā ir pat pasliktinājusies, šorīt intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" pauda tiesībsargs Juris Jansons.

Atsaucoties uz Valsts kontroles veikto lietderības revīziju "Ārpusģimenes aprūpes sistēmas efektivitāte", viņš norādīja, ka valsts neuzrauga pašvaldību institūcijas, kuras ir atbildīgas par bērnu sociālo un ārpusģimenes aprūpi.

Pēc tiesībsarga teiktā, jau pirms vairākiem gadiem pašvaldībām, bāriņtiesām un arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai tika sniegtas rekomendācijas un ieteikumi, kā efektīvāk strādāt, lai tiktu ievērotas pašu bērnu tiesības, taču nekas no tā dzīvē nav īstenots.

"Vispārinot teikšu tā, ka [bāriņtiesa kā institūcija] nav attaisnojusi uz sevi liktās cerības un likumā ierakstītās funkcijas, un, manuprāt, konceptuālā ietvarā ir jāpārskata [bāriņtiesas] institucionālā vieta, atbildība un pilnvaras," atbildot uz jautājumu par iespēju bāriņtiesas no pašvaldībām pārņemt valsts pārraudzībā, sacīja tiesībsargs.

Viņš gan atzīmēja arī vienu tendenci, kas pēdējos gados esot uzlabojusies, proti, mazi bērni vairs gandrīz nemaz netiek ievietoti bērnunamos. "Bet attiecībā uz vecākiem bērniem šī tendence vēl saglabājas. Samazinās [ārpus ģimenes augošo bērnu] skaits, bet saglabājas tās nepareizības, ka viņi ir tālu no mājām un savas ierastās sociālās vides," norādīja Jansons.

K ziņots, Valsts kontrole ir veikusi lietderības revīziju "Ārpusģimenes aprūpes sistēmas efektivitāte", kuras secinājumi neesot glaimojoši ārpusģimenes aprūpes sistēmai un radot pamatotas šaubas par to, vai bērni Latvijā līdz šim bijusi patiesa prioritāte.

Bez vecāku gādības palikušo bērnu aprūpes sistēma ir aprakstīta tikai "uz papīra", taču realitātē tā darbojas ļoti neefektīvi, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pauda valsts kontroliere Elita Krūmiņa.