Pamazām palielinās saules ultravioletā starojuma intensitāte

© F64

Saules ultravioletās radiācijas indekss šajās dienās Latvijā sasniedz četrus līdz piecus punktus, kas atbilst vidējam līmenim, liecina mērījumi no satelītiem.

Dienas garums un saules staru krišanas leņķis ir tāds pats kā augusta otrajā pusē. Tā kā nenosauļota āda ir jutīgāka pret ultravioleto starojumu, pavasarī jāievēro lielāka piesardzība.

Saules stari visspēcīgākie ir dienas vidū - laika periodā no plkst.12 līdz 15.

Ozona daudzums stratosfērā patlaban ir mazāks nekā parasti, taču nedēļas nogalē gaidāma tā palielināšanās līdz pavasarim ierastajam līmenim.

Ultravioletais starojums pakāpeniski pieaugs līdz jūnija beigām. Tā ietekmē āda ātrāk noveco, kā arī ievērojami palielinās risks saslimt ar ādas vēzi un acu slimībām.

Vislielāko risku veselībai rada sauļošanās solārijā un dienvidu zemēs, kur ultravioletais starojums ir daudz spēcīgāks nekā Latvijā.

Saules starojums mērenās devās cilvēka organismam ir vajadzīgs. Tas aktivizē vielmaiņas procesus un stimulē imūno sistēmu. Ultravioleto staru ietekmē ādā veidojas D vitamīns, kas uzlabo kaulu struktūru, atgādina speciālisti.

Svarīgākais