Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Pieņemtais budžets nes algas pielikumu arī Valsts prezidentam

© Oksana DŽADANA, F64 Photo Agency

Līdz ar 2019. gada valsts budžeta stāšanos spēkā Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa alga palielinājusies par 400 eiro, sasniedzot 5520 eiro pirms nodokļu nomaksas. Pieauguši arī reprezentācijai atvēlētie līdzekļi gan Valsts prezidentam, gan arī premjeram un ministriem, kā arī Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei.

Valsts budžets šim gadam stājās spēkā tikai 13. aprīlī - daudz vēlāk nekā iepriekšējo gadu attiecīgie valsts budžeti (izņēmums ir 1999. gads un 2003. gads, kad bija līdzīga situācija un valsts budžets kārtējam gadam tika pieņemts uz pavasara pusi). Saeima par valsts budžetu galīgajā lasījumā vienojās tikai 3. aprīlī, savukārt oficiālā izdevuma Latvijas Vēstnesis laidiens, kurā Valsts prezidents Raimonds Vējonis ir izsludinājis likumu Par valsts budžetu 2019. gadam un to pavadošos likumus, iznāca 12. aprīlī.

Līdz ar valsts budžeta likuma stāšanos spēkā Valsts prezidenta atalgojumam mēnesī drīkst sasniegt 5520 eiro un reprezentācijas izdevumi - 1104 eiro. Kamēr valsts budžets likums nebija izsludināts un valstī bija spēkā pagaidu budžets, valsts prezidenta atalgošanai nedrīkstēja tērēt vairāk par 5121 eiro, bet reprezentācijas izdevumiem - 1025 eiro, tas ir, tikpat, cik pērn.

Valsts prezidents ir vienīgā valsts augstākā amatpersona, kurai bija jāgaida uz algas pielikumu līdz brīdim, kamēr tika pieņemts valsts budžeta likums 2019. gadam. Citas amatpersonas, piemēram, premjers, ministri, valsts sekretāri, Saeimas un pašvaldību deputāti, valsts kontrolieris, tiesībsargs, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētājs algas pielikumu saņēma jau ar pirmo janvārī nostrādāto dienu, jo viņu atalgojums mainās automātiski, saskaņā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumu. Tas nosaka, ka šo amatpersonu alga ir atkarīga no aizpagājušā gada vidējās algas valstī. Nākamgad šīm amatpersonām atalgojumu rēķinās, ņemot vērā arī inflāciju.

Ekrānuzņēmums no Neatkarīgās

Kopš 2016. gada daļa amatpersonu papildus atalgojumam var saņemt arī reprezentācijas izdevumus, kuru lielums ir tieši atkarīgs no Valsts prezidentam atvēlētajiem reprezentācijas izdevumiem. Ministru prezidenta un Saeimas priekšsēdētāja reprezentācijas izdevumi mēnesī nedrīkst pārsniegt 95 procentus, bet ministra reprezentācijas izdevumi - 90 procentus no gadskārtējā valsts budžeta likumā noteiktajiem Valsts prezidenta reprezentācijas izdevumiem mēnesī.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktors Aleksis Jarockis Neatkarīgajai skaidroja, ka jaunais Valsts prezidenta atalgojuma un reprezentācijas izdevumu apmērs ir spēkā no šā gada 13. aprīļa, kad ir stājies spēkā likums Par valsts budžetu 2019. gadam, savukārt līdz minētajam datumam minēto izdevumu apmērs bija noteikts pagaidu budžetā. «Ņemot to vērā, nav paredzēts kompensēt Valsts prezidentam atalgojuma un reprezentācijas izdevumu, kā arī Ministru kabineta locekļiem reprezentācijas izdevumu starpību par aizvadītajiem gada mēnešiem,» uzsvēra A. Jarockis.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka šogad ministri algā saņem 4334 eiro uz papīra. Parlamentārie sekretāri pirms nodokļu nomaksas pelna 3361 eiro mēnesī, premjerministrs šogad pamatalgā saņems 4565 eiro mēnesī.