Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Skandinot zvanus, Rīgas Doms solidarizējas ar ugunsgrēka skarto Parīzes Dievmātes katedrāli

© Dāvis Ūlands/F64 Photo Agency

Rīgas Doms šodien plkst. 12 zvanījis zvanus, lai tādējādi līdzās citām Eiropas katedrālēm solidarizētos ar Parīzes Dievmātes katedrāli, kuru pirmdien skārusi postoša ugunsnelaime, informēja Latvijas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā (LELB).

"Ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē nozīmē vairāku paaudžu darbu iznīcināšanu un ir milzīgus zaudējumus visai Eiropai. Uguns skar arī mūsu sirdis," pauda LELB.

Kā ziņots, ugunsgrēks, kas pirmdien izcēlās Parīzes Dievmātes katedrālē, šodien īsi pirms plkst.12 pilnībā apdzēsts. Nākamais solis būs noteikt celtnei nodarīto postījumu apjomu, raidorganizācijai BFM TV sacīja ministrijas valsts sekretārs Lorāns Nunjess.

Arhitekti un eksperti spriedīs par to, kā ugunsdzēsējiem būtu jārīkojas tālāk un vai katedrāle ir stabila, viņš piebilda.

Otrdienas rītā notikuma vietā atradās 100 ugunsdzēsēji.

Jau vēstīts, ka pirmdienas pēcpusdienā Parīzes Dievmātes katedrālē izcēlās ugunsgrēks. Liesmas apņēma tās jumtu, un ugunsgrēka rezultātā sabruka katedrāles torņa 93 metrus augstā smaile, kas bijusi pārāk augsta, lai ugunsdzēsēji varētu to dzēst.

Kā norādīja ugunsdzēsības dienests, ugunsgrēka izcelšanās varētu būt saistīta ar veiktajiem renovācijas darbiem. Parīzes prokuratūra sākusi izmeklēšanu par ugunsgrēka izcelšanos.

Policija pavēstīja, ka neviens cilvēks ugunsgrēkā nav gājis bojā.

Francijas prezidents Emanuels Makrons paziņoja reportieriem notikuma vietas tuvumā, ka viņš lūgs starptautisku palīdzību katedrāles atjaunošanai, iesaistot arī pasaules "dižākos talantus".