Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

LVRTC valdes nomaiņa saistīta ar iestrēgušu 50 miljonus eiro vērtu platjoslas interneta projektu

© Pixabay

Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) valdes nomaiņa ir saistīta ar 50 miljonus eiro vērto platjoslas interneta projektu, kuram par Eiropas Savienības (ES) fondu finansējumu atbildīgā Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) apturējusi maksājumus, vēsta LTV raidījums "De facto".

Maksājumi projektam apturēti, jo ir gan neskaidrības projekta mērķu izpildē, gan iekšējie konflikti starp projekta īstenotājiem. Projekta mērķis ir uzbūvēt jaudīgus kabeļus no novadu pilsētām līdz apdzīvotām vietām un katram Latvijas iedzīvotājam nodrošināt pieeju labam internetam. Tagad norit projekta otrā kārta, kurai par 2,5 miljoniem eiro piesaistīja pilnsabiedrību, kas sastāv no uzņēmumiem "Corporate consulting" un "Divpunkts".

Šogad vairākas valsts iestādes, tostarp Satiksmes ministrija, saņēmušas "Corporate consulting" īpašnieka Aigara Cerusa sūdzību, kurā apgalvots, ka pirms diviem gadiem sadarbību ar "Divpunkts" viņam esot uzspiedis nu jau amatu pametušais LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Bokta apgalvo, ka iepirkumu nav ietekmējis: "Absolūts blefs un nepatiesa informācija." To, ka "Divpunkts" būtu bijis sarunāts un no LVRTC puses uzspiests partneris, noliedzis arī tā vienīgais īpašnieks un vadītājs Valentīns Giņko.

Ceruss apgalvo, ka LVRTC un Giņko koordinētu darbību dēļ nav saņēmis 100 000 eiro par padarītu darbu, savukārt Giņko apgalvo, ka Ceruss neiesniedz dokumentus, kas pierāda, ka darbi tiešām veikti. Savstarpējās sūdzības tagad nonākušas policijā, un tur uzsākta pārbaude.

Tikmēr par Eiropas Savienības finansējumu atbildīgā CFLA visam platjoslas interneta projektam apturējusi maksājumus. Maksājumi apturēti pēc sūdzības saņemšanas.

Kopš rudens CFLA nesaņemot pārliecinošus skaidrojumus, kāpēc interneta piekļuves punkti izbūvēti konkrētajās vietās un kāpēc bieži vien izmantota visdārgākā tehnoloģija. "LVRTC nespēj izstāstīt, kāpēc konkrētā vietā ir nepieciešams konkrēts interneta piekļuves punkts. Ir izstrādāta metodika, bet pēc šīs metodikas nevaram izsekot to, kurā vietā īsti šis punkts ir jārok un kāpēc. Mēs sagaidām pamatojošos dokumentus," izteicies CFLA direktors Mārtiņš Brencis.

Tieši šie notikumi noveduši pie LVRTC valdes aiziešanas. Iespējams, ka tuvākajā laikā satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) pats bija plānojis valdi atlaist, bet LVRTC vadība politiķi apsteidza un atkāpās pati.