Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Rīgas Motormuzejs papildina ekspozīciju ar greznu 1912.gadā Beļģijā ražotu limuzīnu

© Dāvis Ūlands/ F64 Photo Agency

Atzīmējot Rīgas Motormuzeja 30 gadu jubileju, muzeja seno spēkratu ekspozīciju aprīļa beigās papildinās grezns 1912.gada limuzīns F/N type 2400. Auto darināts vēsturiskā beļģu ieroču fabrikā F/N.

Auto iegādāts 1912.gada janvārī Beļģijā. Lai gan nav drošu ziņu par auto virsbūvi pārdošanas brīdī, beļģu kolekcionāra Jacques Vander Stappen kunga kolekcijā F/N nonāca ar greznu beļģu ražotāja Van den Plas virsbūvi. Tehniski tas tiek dēvēts par “limuzīnu ar vaļēju vadītāja vietu” (“open drive limousine”), vizuāli auto aprisēs un detaļās skaidri saskatāmas kariešu laika iezīmes.

Pēc kolekcionāra nāves automobilis pārdots vienā no prestižākajām vēsturisko spēkratu izsolēm - Bonhams Paris 2019. Tagad agrīnā parauga auto nonācis Latvijā un aprīļa beigās ieņems vietu motormuzeja pastāvīgajā ekspozīcijā. Pie tam, tas ir viens no nedaudziem beļģu firmas F/N spēkratiem, kas saglabājies līdz mūsu dienām.

FN rūpnīca (Fabrique Nationale d’Armes de Guerre, Liege) dibināta 1889. gadā Beļģijā. Sākumā rūpnīca ražoja tikai ieročus un velosipēdus, bet no 1900. gada pievēršas motociklu un automobiļu rūpniecībai, kuru ražošana turpinās līdz pat 1960. gadu beigām. Tagad uzņēmums atgriezies pie sākotnējā aroda un labi pazīstams kā strēlnieku ieroču ražotājs. Interesanti, ka F/N ir rūpnīca, kas visilgāk Beļģijā ražojusi automobiļus.

Savukārt beļģu virsbūvju firma Van den Plas, dibināta 1898.g. Sākumā uzņēmums būvē ratus, karietes, bet no 1900. gada pārorientē ražošanu un sāk izgatavot speciālās virsbūves automobiļiem. Uzņēmuma klientu vidū minami tādi auto ražotāji kā De Dion Bouton, FN, Minerva, Berlier un Germain. 1910.g. uzņēmums pārdod licenci britiem un no 1913.g. tā ir neatkarīga virsbūvju firma Vanden Plas Ltd., kas izgatavo virsbūves Eiropas izcilāko auto ražotājiem kā Rolls Royce, Bentley, Daimler, Lagonda, Alvis u.c.

Jau ziņots, ka aprīlī Rīgas Motormuzejs atzīmē 30 gadu jubileju un turpina iepazīstināt ar interesantiem muzeja vēstures faktiem, kā arī jubilejas mēneša jaunumiem un notikumiem.