Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Reformu "priekšvakarā" vairums Latvijas iedzīvotāju apmierināti ar savas pašvaldības darbu

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Vairums Latvijas iedzīvotāju ir apmierināti ar savas pašvaldības darbu, liecina pētījumu centra SKDS šī gada janvārī veiktās aptaujas dati.

Janvārī tikai apmēram katrs trešais jeb 34% aptaujāto nav bijis apmierināts ar savas pašvaldības darbu, savukārt vairāk nekā puse jeb 58% bijuši vairāk vai mazāk apmierināti ar savu pašvaldību darbu, tostarp pilnībā apmierināti bijuši 14% respondentu.

SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš atzīmēja, ka kopumā pašvaldību darba vērtējuma rādītāji jau kopš 2013.gada turas šādā līmenī, bet pirms tam iedzīvotāju attieksme pret pašvaldību darbu bijusi kritiskāka.

Zemākā apmierinātība ar pašvaldību darbu fiksēta ekonomiskās krīzes gados, kad 2009.gadā 52% aptaujāto pauda, ka nav apmierināti ar savas pašvaldības darbu, bet 2010.gadā šādi atbildēja 48% aptaujāto, un identisks rādītājs tika fiksēts arī 2001.gadā.

Salīdzinoši vispozitīvākais pašvaldības darba vērtējums fiksēts 2016.gada sākumā, kad 15% aptaujāto pauda, ka viņus pilnībā apmierina viņu pašvaldības darbs, 43% šim apgalvojumam drīzāk piekrita un tikai 30% nepiekrita, kritiski novērtējot vietvaru darbu.

Jau vēstīts, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija pašvaldību darba uzlabošanai piedāvā veikt jaunu administratīvi teritoriālo reformu, pašvaldību skaitu Latvijā samazinot no 119 līdz 35.

Pēc iedzīvotāju skaita lielākās pašvaldības atbilstoši šai kartei būtu Rīga, Daugavpils un Liepāja. Visās šajās vietvarās dzīvotu vairāk nekā 100 000 cilvēku. Savukārt mazākā pašvaldība pēc iedzīvotāju skaita reformas gadījumā būtu Līvānu pašvaldība, kopumā pulcējot nedaudz vairāk nekā 12 000 iedzīvotāju.