Ventspilij pieder rekords

© Ventspils.lv

Ginesa puķu rekords pieder Ventspilij. Ģimenes, draugi, darbabiedri – visi košos dzeltenos kreklos – neatkarīgi no sabiedrībā ieņemamā stāvokļa vai turīguma pakāpes 1665,93 metri – tik garu un metru platu puķu paklāju brīvdienās izveidojuši ventspilnieki, piepalīdzot arī viesiem, kas kuplā skaitā bija ieradušies vērot mēģinājumu sasniegt Ginesa pasaules rekordu. Mēģinājums bija sekmīgs.

Kad no skatuves oficiāli tika paziņots, ka rekords ir sasniegts, un krastmalas promenādē gaisā pacēlās lērums krāsainu balonu, daudzu acis pildījās asarām. Tāda kopības izjūta sen nebija piedzīvota. Par ziedu paklāja tapšanu rūpējās vairāk nekā 1000 brīvprātīgo, bet vēl 3500 cilvēku atnesa mājās pašu izaudzētas puķītes vai nopirka podiņus turpat uz vietas. Un galu galā paklājs neapstājās pie plānotās pusotra kilometra atzīmes lielās skatuves pakājē, bet aizvijās vēl gandrīz pārsimt metru līdz pat naftas govij.

Ikviens Neatkarīgās uzrunātais cilvēks sajūsminājās par to, ka te visi nākuši strādāt kāda kopīga mērķa vārdā, nevis tādēļ, lai piepelnītos vai zīmētos. To arī, saņemot apliecinājuma sertifikātu no Ginesa rekorda administrācijas pārstāves Mariamartas Ruano de Grehemas, uzsvēra Ventspils mērs Aivars Lembergs: "Kopā mēs varam."

Atbraukuši bija arī daudzi lietuvieši. Sapirkuši uz vietas dabūjamos podiņus, viņi steidzās palīdzēt ventspilniekiem, protams, citiem puķu bērniem neiztrūkstoši lūdzot – sfotografirujķe nas.

27. paklāja posmā likt puķu podiņu rakstus ieradās triju Kustes dambja uzņēmumu komanda Arbo, Ekomājas, Dendrolight Latvija. Pieteicās pasākumam "tāpēc, ka forši". Protams, sākotnēji plānotajā burziņā darba sadaļa izrādījās daudz nopietnāka. Dalībniece Brigita stāsta, ka stratēģija – divi liek rakstu, bet pārējie pildījumu – uzreiz bija jāatmet. Tad nācies likt pa rindām. "Beigās tā piešāvāmies, ka likās – visu vieni paši varam nolikt." Alises! Sarkanās samtenes! Atnes leduspuķes! Tādi izsaucieni ik pa brīdim bija dzirdami visā pusotra kilometra garumā. Ģimenes, draugi, darbabiedri – visi košos dzeltenos kreklos – neatkarīgi no sabiedrībā ieņemamā stāvokļa vai turīguma pakāpes. Pēdējam aspektam gan tomēr izrādījās nozīme, jo daži naudīgāki ļaudis iekrita azartā un paklājā liekamos puķu podiņus pirkuši desmitos un pat simtos. Kopumā paklāja puķu rakstā izmantoti turpat 80 000 podiņu. "Tas ir pārsteidzoši," teica Ginesa rekorda administrācijas pārstāve, un jādomā, ka tik drīz šis rekords nekritīs, jo tas prasījis milzīgu organizatorisko darbu un grandiozu atsaucību no iedzīvotājiem.

Svarīgākais