Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Drošībnieki atklājuši, ka spēļu "airsoft" entuziasti dibina kontaktus Krievijā

© SCANPIX

Aizvadītajā gadā Valsts drošības dienests (VDD) turpināja identificēt gadījumus, kad militārās simulācijas spēļu "airsoft" entuziasti hobija aizsegā attīstīja militāras iemaņas, turklāt spēlētāji turpināja dibināt kontaktus ar spēļu organizatoriem Krievijā, savā pagājušā gada pārskatā norādījis VDD.

VDD jau ilgstoši norādījusi uz militārās simulācijas spēļu, it īpaši "airsoft", radītajiem riskiem nacionālajai drošībai, cita starpā vēršot uzmanību uz nepilnībām tiesiskajā regulējumā.

Arī aizvadītajā gadā VDD turpināja identificēt gadījumus, kad atsevišķas airsoft entuziastu grupas šā hobija aizsegā faktiski rīkoja regulāras apmācības, attīstot militāri taktiskas iemaņas.

Turklāt šīs "airsoft" spēlētāju grupas turpināja dibināt kontaktus ar spēļu organizatoriem un "airsoft" kustībām Krievijā, izrādot interesi par to rīkotajiem pasākumiem un arī piedaloties atsevišķos pasākumos Krievijas teritorijā, kas savukārt rada potenciālus pretizlūkošanas riskus, norāda VDD.

VDD gan atgādina, ka 2018.gada oktobrī šajā jomā spēkā stājās grozījumi Nacionālās drošības likumā, ieviešot aizliegumu organizēt un veikt militāri taktisku uzdevumu izpildes apmācības, kā arī piedalīties tajās. Pašreizējā likuma redakcijā militāri taktiskas apmācības iespējams veikt tikai gadījumos, kad tās organizē un veic valsts aizsardzības, sabiedriskās kārtības un drošības vai citu likumā paredzēto funkciju izpildes nodrošināšanai. Turpmāk šajā jomā nepieciešams precizēt arī tiesisko atbildību regulējošos normatīvos aktus.

Riskus valsts drošībai pērn turpināja radīt paramilitāras ievirzes kustības un organizācijas, tāpēc VDD arī aizvadītajā gadā tām pievērsa pastiprinātu uzmanību. Kaut arī šobrīd atsevišķu indivīdu radītais apdraudējums nav liels, tomēr, balstoties citu valstu pieredzē, VDD secina, ka šādas organizācijas un entuziastu grupas var tikt izmantotas provokāciju un citu pret valsts drošību vērstu darbību veikšanai.

Tāpat dažādu cīņas klubu biedri un militārās simulācijas spēļu entuziasti veido riska grupu, kas, saskaroties ar galēji labējās vai kreisās ideoloģijas integrēšanu treniņu procesā, vērtējama kā vieglāk pakļaujama radikalizēšanai.

"Airsoft" ir peintbolam līdzīgs militārās simulācijas spēle, kurā lieto ar elektrodzinēja, atsperes vai gāzes spiediena spēku darbināmus šaujamieročiem līdzīgus priekšmetus. "Airsoft" šaušanā izmanto plastmasas bumbiņas.