Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Ceļojumu sezonā – mudinājums būt atbildīgākiem

© F64

Ārlietu ministrija plaši brīdina par valstīm, kurās tūristiem un ceļotājiem nav droša uzturēšanās, kā arī informē par drošu ceļošanu. Vienlaikus ministrija ir aicinājusi tūrisma firmas īpaši pievērst uzmanību atbalstam ceļotājiem ārkārtas situācijā.

Kaut arī Ārlietu ministrija regulāri informē par iespēju saņemt palīdzību ekstremālā situācijā, ja cilvēks ir iegādājies ceļojumu kādā no tūrisma aģentūrām, tad nelaimes gadījumā viņš nereti vēršas pie tūroperatora, nevis zvana uz Ārlietu ministrijas palīdzības tālruņiem.

Ārlietu ministrija atgādina, ka ir svarīgi iegādāties ceļojuma apdrošināšanu, jo Eiropas veselības apdrošināšanas karte (EVAK) nodrošina tikai nepieciešamās vai neatliekamās medicīniskās veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu tādā pašā apjomā, kādā tā tiek nodrošināta attiecīgās valsts pilsoņiem. EVAK darbojas Eiropas Savienības valstīs, Islandē, Norvēģijā, Lihtenšteinā un Šveicē. Pēc breksita ir jāatceras pārliecināties, vai EVAK būs spēkā Lielbritānijā. Bet ceļojuma apdrošināšana var kalpot kā dubulta drošība, jo EVAK ārzemēs visās medicīnas iestādēs nepieņem. Privātā ceļojumu apdrošināšana ietver arī repatriācijas izdevumus, kas smagas slimības, traumas vai nāves gadījumā izmaksā ļoti dārgi.

Tūrisma nozares komersantu kopsapulcē ministrijas Konsulārā departamenta direktore Guna Japiņa mudināja tūrfirmas izmantot konsulāro reģistru, kas nodrošina iespēju uzzināt, kā sazināties ar nelaimē nokļuvušā ceļotāja radiniekiem vai citām personām, kas norādītas kā kontaktpersonas.

Šogad patīkams jaunums ceļotājiem ir ziņa, ka no 14. aprīļa Latvijas pilsoņiem ieceļošanai Taizemes Karalistē līdz 30 dienām vīza nav nepieciešama, ja ieceļošanas mērķis valstī ir tūrisms. Ne visi Latvijas ceļotāji zina, ka jau nepilnu gadu Latvijas pilsoņi un nepilsoņi var ieceļot Baltkrievijā bez vīzas, ja vienlaikus tiek izpildīti šādi nosacījumi: ieceļošana un izceļošana notiek ar lidmašīnu caur Minskas lidostu un uzturēšanās valstī nav ilgāka par 30 dienām. Bezvīzu režīma pārkāpšanas gadījumā var tikt piemērots naudas sods - aptuveni 550 eiro.

Arī tad, ja šķiet, ka tik populārs Latvijas iedzīvotāju ceļojumu galamērķis kā Turcija ir izbraukāta krustu šķērsu, par ļaunu nebūs ielūkoties Ārlietu ministrijas konsulārajā informācijā, kur var izlasīt brīdinājumus, par kuriem, iespējams, pats ceļotājs neiedomātos. Turcijas pilsētās tiek ieteikts uzmanīties no klaiņojošu suņu uzbrukumiem. Vakcināciju pret trakumsērgu ir iespējams saņem tikai valsts slimnīcās. Piemēram, Dānija ir pagarinājusi pagaidu robežkontroli ar Vāciju līdz šā gada 11. maijam. Tas nozīmē, ka policija izlases kārtībā pārbauda ceļotāju dokumentus. Dokumentu pārbaude notiek uz autoceļiem pie Vācijas - Dānijas robežas Jitlandē, kā arī pie prāmjiem Gedserā, Redbī un Rennē. Ieceļojot Dānijā no Vācijas, iespējama kavēšanās dokumentu pārbaudes dēļ.

IETEIKUMI CEĻOTĀJIEM

Pirms došanās uz ārvalstīm Ārlietu ministrija iesaka iepazīties ar informāciju par ceļojumu brīdinājumiem atsevišķās valstīs, apdrošināt veselību un dzīvību, reģistrēties konsulārajā reģistrā.

Saņemt padomu par palīdzību konkrētā ārkārtas situācijā iespējams, zvanot pa tālruni Ārlietu ministrijas Konsulārajam departamentam +371 67015905 vai ārpus darba laika pa tālruni +371 26337711, kā arī rakstot uz e-pastu: palidziba@mfa.gov.lv.