Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Vēstuļu sūtīšana varētu kļūt dārgāka, paciņu – lētāka

© F64

Latvijas pasts iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) universālo pasta pakalpojumu tarifu struktūras izmaiņu projektu, kas paredz no līdzšinējiem 240 dažādiem pamata tarifiem pāriet uz vienkāršotu sistēmu, kurā jebkura sūtījuma cenu ietekmētu tikai trīs faktori: sūtījuma svars, ģeogrāfiskā zona, uz kuru sūtījums jānogādā, kā arī tas, vai sūtījums ir ierakstīts vai apdrošināts.

Līdz ar izmaiņām, kuras vēl ir jāapstiprina SPRK, daļa pasta sūtījumu kļūs dārgāka, daļa - lētāka.

Jaunās tarifu sistēmas projekts paredz atteikties no sūtījumu iedalījuma divās klasēs - A un B, saglabājot tikai prioritāras piegādes sūtījumus. Parastu vēstuli, kura svars nepārsniedz 20 gramus, šobrīd vai aizsūtīt par 0,47 eiro (B klase) vai 0, 57 eiro (A klase). Ja SPRK apstiprinās Latvijas pasta iesniegtās tarifa izmaiņas, tad šādas vēstules aizsūtīšana maksās 1 eiro un tā tiks nogādāta kā prioritārs sūtījums. Paciņas, kas svērs aptuveni puskilogramu, sūtīšana saskaņā ar plānotajām izmainām maksās 1,30 eiro, savukārt sūtījumi līdz 1 kg - 1,60 eiro. Šobrīd tik smagas paciņas nosūtīšana izmaksā dārgāk - pat līdz 1,72 eiro. Līdz ar to, stājoties spēkā jaunajiem tarifiem, vēstuļu sūtīšana iekšzemē maksās dārgāk, bet 500-1000 gramu smagu paciņu sūtīšana - lētāk. Vēstules nosūtīšana uz Eiropu gan kļūs divas reizes dārgāka - no 0,78 eiro līdz 1,60 eiro. Savukārt pasta sūtījumi arī uz Eiropu kļūs ievērojami lētāki - svarā līdz 500 gramiem sūtījuma nosūtīšana maksās 2,40 eiro līdzšinējo 4,20 eiro vietā, bet sūtījumi līdz vienam kilogramam maksās par 30% lētāk - no līdzšinējiem 6,47 eiro līdz 4,30 eiro.

«Universālā pasta pakalpojuma tarifi un to struktūra Latvijā nav mainīti vairāk nekā 10 gadu, tie ir novecojuši, ļoti sarežģīti un neatbilst ne vietējai, ne starptautiskajai tirgus situācijai un mūsdienu patēriņa paradumiem. Pēdējos gados esam strādājuši pie pakalpojumu optimizācijas, produktivitātes celšanas un digitalizācijas. Pienācis laiks mainīt arī tarifu struktūru, lai nodrošinātu kvalitatīvu pakalpojumu - atvieglota tarifu administrēšana ļaus nodrošināt ātrākas piegādes un ievērojami uzlabot apkalpošanas ātrumu,» tarifa izmaiņu nepieciešamību skaidro Latvijas pasta valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns.

Plānotās tarifu izmaiņas skars tikai regulēto tirgus segmentu, izņemot abonēto preses izdevumu piegādes tarifus. Veidojot jauno universālā pasta pakalpojuma tarifu sistēmu, ņemti vērā tādi faktori kā iedzīvotāju skaita samazināšanās, kā arī digitalizācija un interneta pieejamība, kas nozīmē tādu pasta pakalpojumu kā vēstuļu korespondence apjoma kritumu un attiecīgi - dārgākas piegādes izmaksas. Tikpat būtiski pakalpojumu sniegšanu ietekmē dažādu izmaksu pieaugums - pēdējos desmit gados kopš patlaban spēkā esošo universālā pasta pakalpojuma tarifu apstiprināšanas 2008. gadā dārgāka kļuvusi gan degviela, gan preces un pakalpojumi, augušas arī darbaspēka izmaksas.

VAS Latvijas pasts ārējo komunikāciju vadītāja Gundega Vārpa norāda, ka pasta tarifi šobrīd ir krietni novecojuši arī starptautiskā kontekstā, jo Eiropas Savienībā Latvija un Rumānija ir vienīgās valstis, kurās tarifi pēdējo desmit gadu laikā nav pārskatīti ne reizi. Salīdzinājumam - Igaunijā pasta cenas reālā izteiksmē, ņemot vērā kopējo inflāciju, šo gadu laikā ir augušas par 44%, Somijā - 88%, savukārt Zviedrijā par 50%. Tas nozīmē, ka Latvijas pasts citu valstu pasta uzņēmumiem par vienu un to pašu sniegto pakalpojumu faktiski maksājis dārgāk nekā saņēmis no tiem pretim par analogu pakalpojumu Latvijas teritorijā.

«EY globāli novērotās tendences liecina, ka pieprasījums pēc kvalitatīviem, ērtiem, viegli saprotamiem un ātri nodrošinātiem pasta pakalpojumiem turpina augt. Vienlaikus, īstenojot pakalpojumu kvalitātes uzlabošanas pasākumus, ir jārēķinās ar izmaksu pieaugumu atsevišķām piegādes ķēdes komponentēm. EY skatījumā, augot pieprasījumam pēc dažādiem piegādes veidiem - piegāde uz mājām, piegāde uz pasta termināli u.c. -, pēdējā piegādes posma izmaksas turpinās palielināties neproporcionāli pārējiem piegādes procesa posmiem. Jau šobrīd atsevišķos reģionos novērojams, ka piegāde uz mājām var izmaksāt pat piecreiz dārgāk nekā sūtījumu saņemšana konkrētā izsniegšanas punktā, un gaidāms, ka klienta vēlmes sūtījumu saņemt iespējami ātrāk veicinās tālāku piegādes izmaksu pieaugumu. Līdz ar to, pielāgojot atbilstošus tarifus dažādiem pakalpojumiem, to kvalitātei un elastībai un tādējādi apmierinot nākotnes klientu vēlmes, Latvijas pasts sper būtisku soli uzņēmuma ilgtspējīgas attīstības virzienā,» uzsver EY Biznesa vadības konsultāciju prakses vadītājs Latvijā Nauris Kļava.

Paredzams, ka jaunie tarifi varētu stāties spēkā 2019. gada otrajā pusē, un atbalstu nepieciešamībai vienkāršot un uzlabot pasta tarifu sistēmu pauž arī Latvijas Sakaru darbinieku arodbiedrība, norāda Latvijas pasts.