Mazinās trakumsērgas gadījumu skaits

Ar trakumsērgu slimo dzīvnieku skaits samazinās, tomēr tā joprojām ir aktuāla problēma, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvji.

PVD statistika liecina, ka trakumsērgas izplatība Latvijā turpina samazināties. 2010.gada pirmajā pusgadā ir konstatēti 13 trakumsērgas gadījumi. Tas ir trīs reizes mazāk nekā 2009.gada pirmajā pusgadā, kad tika konstatēti 36 trakumsērgas gadījumi, un piektā daļa no 2009.gadā konstatētajiem 69 trakumsērgas gadījumiem.

Lai arī trakumsērgas gadījumu skaits katru gadu turpina samazināties, tā joprojām ir aktuāla problēma Latvijā, tādēļ arī šoruden PVD turpinās kopš 2005.gada sākto meža dzīvnieku orālo vakcināciju pret trakumsērgu. Trakumsērgas apkarošana ir viena no Eiropas Savienības prioritātēm, tādēļ PVD izstrādāto trakumsērgas apkarošanas programmu ir apstiprinājusi un līdzfinansē Eiropas Komisija.

Par to, ka trakumsērgas saslimšanas gadījumu skaits ar katru gadu sarūk, liecina statistika - ja 2005.gadā tika konstatēti 421 dzīvnieku saslimšanas gadījumi ar trakumsērgu, tad 2008. gadā tie bijuši 110, 2009.gadā 69 gadījumi, bet šī gada pirmajā pusgadā tikai 13 gadījumi. Lielākā daļa no pērn saslimušajiem bijuši meža dzīvnieki, pārsvarā - lapsas un jenotsuņi.

Liela loma trakumsērgas izskaušanā ir mājas un istabas dzīvnieku - suņu un kaķu vakcinācijai pret trakumsērgu.

PVD atgādina, ka trakumsērga ir bīstama, neārstējama dzīvnieku un cilvēku veselību un dzīvību apdraudoša infekcijas slimība, kas izplatīta visā Latvijas teritorijā. Trakumsērgas avots dabā ir savvaļas dzīvnieki, galvenokārt lapsas un jenotsuņi. Mājdzīvnieki, visbiežāk suņi un kaķi, ar trakumsērgu inficējas pēc kontaktēšanās ar slimiem savvaļas dzīvniekiem.

Vienīgais efektīvais trakumsērgas profilakses pasākums ir savlaicīga dzīvnieku profilaktiskā vakcinācija pret trakumsērgu. Latvijā suņu, kaķu un istabas sesku profilaktiskā vakcinācija pret trakumsērgu vienreiz gadā ir obligāts pasākums un par tās veikšanu atbildīgs dzīvnieka īpašnieks.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.