Degvielas noplūde Lielupē novērsta

Degvielas piesārņojums Lielupē ir ierobežots un naftas produkti vairs neizplūst upē, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Zemgales reģiona brigādes Jelgavas daļas komandieris Artūrs Koroļenko.

Viņš sacīja, ka piesārņojums ir apturēts, jo pie kanalizācijas kolektora atveres Lielupē izvietotas trīs kārtas ar ierobežojošajām bonām, kas pildītas ar absorbējošajām vielām, kas nepieļauj piesārņojuma nokļūšanu Lielupē. Ir izmantoti arī izsmidzināmie absorbenti. "Izlietojām 15 maisus ar absorbentiem," sacīja Koroļenko.

Patlaban 1,5 kilometru garumā tiek tīrīti kanalizācijas kolektori. "Tiesa, lietus gadījumā kāda daļa piesārņota ūdens varētu atkal nokļūt bonās, jo pilnībā kolektorus atbrīvot no dīzeļdegvielas nevar," skaidroja Koroļenko.

Viņš prognozēja, ka nākamās nedēļas sākumā dīzeļdegvielas piesārņojumu izdosies pilnībā likvidēt.

Kā ziņots, noskaidrots aizdomās turamais par Lielupes piesārņošanu ar naftas produktiem 23.jūlija pēcpusdienā - tas ir kāds uzņēmums, liecina Jelgavas Reģionālās vides pārvaldes direktora vietnieces Birutas Puķītes teiktais aģentūrai LETA.

Speciālisti apsekojuši lietus kolektoru, pa kuru naftas produkti kopā ar lietus ūdeni nokļuvuši upē. Apsekojot lietus ūdens izvades sistēmu, speciālisti nonākuši līdz iespējamajam piesārņotājam.

Izmeklēšanas darbības tiks turpinātas nākamnedēļ - vides inspektors dosies uz uzņēmumu, noņems paraugus no tā izmantotajiem naftas produktiem, kas tiks salīdzināti ar upes piesārņojumu.

Kā atzina Puķīte, pierādīt piesārņošanas faktu būs ļoti grūti, un pagaidām arī droši nevar teikt, ka minētais uzņēmums ir vainīgs, jo nelielu piesārņojumu var radīt arī naftas produktu nonākšana kolektorā no ielas. Kā piemēru viņa minēja applūstošos krustojumus Rīgā, kur spēcīga lietus laikā bieži vērojams neliels piesārņojums, kas atgādina varavīksni.

Speciāliste uzsvēra, ka Lielupes piesārņojuma apjoms nav liels, zivīm kaitējums nav nodarīts.

Kā iepriekš ziņoja laikraksta "Zemgales Ziņas" portāls "zz.lv", piektdienas pēcpusdienā konstatēts, ka Lielupē iepretim Jelgavas pilij izplūdusi degvielai līdzīga viela.

Notikuma vietā sastaptie Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki portālam skaidrojuši, ka degviela plānā kārtiņā klāj daļu Lielupes posmā no Jelgavas pils līdz tiltam. Tā izplūdusi no kāda grāvja upes labajā krastā. Lai apturētu piesārņojuma pārvietošanos, zem tilta glābēji izlikuši bonas.

Portālam "zz.lv" Puķīte iepriekš norādīja, ka, spriežot pēc smakas, visticamāk, Lielupē izplūdusī viela ir dīzeļdegviela.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais