Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Straume komentē, vai slavenās "Taureņu pirts" sarunas kalpojušas kāda kriminālprocesa ierosināšanai

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Tā dēvētās "Taureņu pirts" sarunas, kas saskaņā ar masu mediju ziņoto kalpojušas vairāku skaļu krimināllietu izmeklēšanā, ir urbānā leģenda, šodien Latvijas Radio izteicās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jēkabs Straume.

Uz žurnālista jautājumu, cik kriminālprocesi KNAB ierosināti pamatojoties uz šīm sarunām, KNAB priekšnieks atbildēja: "Urbānā leģenda. Tās ir pilnīgas muļķības. Es patiešām ieteiktu žurnālistiem beigt. Nu kā jūs iedomājieties, ka vesels KNAB sēž un vienu pirti skata tikai?"

Straume vērsa uzmanību, ka KNAB izmeklēšanai nepieciešamo informāciju iegūst ļoti daudz un dažādos veidos.

KNAB priekšnieks gan nenoliedza, ka, iespējams, "kādā vietā" KNAB var iegūt vairāk izmeklēšanai nepieciešamas informācijas. Tajā pašā laikā tas nenozīmē, ka šādā vietā noklausītas sarunas būs vienīgā "zelta dzīsla", uz kuru pamatojoties birojs var ierosināt kriminālprocesus.

Laikraksts "Diena" pagājušā gada jūlijā rakstīja, ka pēc laikraksta rīcībā esošajām neoficiālajām ziņām, noklausīšanās, kurā iegūtā informācija izmantota arī lietā pret Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču un uzņēmēju Māri Martinsonu, esot notikusi "Taureņu pirtīs" pie Rīgas robežas Babītes virzienā. Laikraksts vēstīja, ka šajā vietā "regulāri notika slēptas amatpersonu, politiķu un amatpersonu tikšanās, kurās dažādos sastāvos piedalās gan Rimšēvičs, gan Martinsons, gan ar Rīgas domes pašreizējo varu un politisko opozīciju saistīti politiķi".

Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore Viorika Jirgena šogad martā TV3 raidījumam "Nekā personīga" tika norādījusi, ka Rimšēvičs izmeklēšanā sniedz paskaidrojumus par "Taureņu pirts" sarunām. Jirgena Rimšēvičam apsūdzību uzrādījusi par kukuļņemšanu un šajā lietā apsūdzēts arī Martinsons.

"Nekā personīga" pērn decembrī vēstīja, ka noklausītās sarunas "Taureņu pirtī" kalpojušas arī par aizmetni izmeklēšanai par gadiem ilgušām korupcijas shēmām pašvaldības sabiedriskā transporta uzņēmumā "Rīgas satiksme" (RS). Tā dēvētajā RS iepirkumu lietā aizdomās turētā statusā joprojām ir arī Martinsons.

Tikmēr politikas kuluāros tiek mēļots, ka izskanējušās lietas nebūt nav vienīgās, par kurām runāts "Taureņu pirtīs", un to nākšana gaismā varot sagandēt atsevišķas politiskās karjeras. Lai arī šādas runas cirkulē jau vairāk nekā gadu, nekādi sarunu fragmenti pubiskajā telpā nav nonākuši.