Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

LIZDA atbalsta Polijas pedagogu sāktā streika prasības

© F64 Photo Agency

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) atbalsta Polijas skolotājus, kuri šonedēļ sākuši beztermiņa valsts mēroga streiku, tādējādi cenšoties pieprasīt lielākas algas.

Kā aģentūrai LETA skaidroja arodbiedrībā, nacionālais skolotāju streiks Polijā izsludināts pēc tam, kad svētdien, 7.aprīlī, nesekmīgi beidzās trīs skolotāju arodbiedrību sarunas ar valdību. Skolotāju un bērnudārzu audzinātāju streiks Polijā šādā mērogā tiek rīkots pirmo reizi kopš 1993.gada, zināja teikt arodbiedrībā.

LIZDA ir nosūtījusi savu atbalsta vēstuli Polijas skolotāju arodbiedrību rīkotā streika prasībām Polijas valdībai un Nacionālajai izglītības ministrijai.

Kā ziņots, sākoties Polijas skolotāju streikam, Varšavas pilsētas amatpersonas norāda, ka pirmdien slēgti aptuveni 77% skolu.

Skolotājus sadusmojis tas, ka Polijas valdība solījusi finansiālu atbalstu ģimenēm, uzņēmumiem un lauksaimniekiem, taču ne izglītības nozarei.

Polijā ir gandrīz 400 000 skolotāju, un viņu vidējā alga svārstās no 1800 līdz 3000 zlotu (no 419 līdz 700 eiro) mēnesī.