Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Viņķele: Valsts veselības apdrošināšanas sistēmas "ienestā" nauda neatrisinās visas vajadzības

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Ieviešot rosinātās izmaiņas valsts veselības apdrošināšanas sistēmā, budžets papildu iegūtu ap 90 līdz 95 miljoniem eiro, kas, lai gan ir pietiekami liela nauda, neatrisina visas veselības aprūpes vajadzības, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Lai caur apdrošināšanas iemaksām būtiski palielinātu veselības aprūpes budžetu, iemaksām būtu jābūt lielākām, atzina ministre. Patlaban plānotās izmaiņas viņa nodēvēja par simbolisku līdzdalību un disciplinējošu elementu.

Ministre atgādināja, ka valdība ir nolēmusi ar šīm izmaiņām virzīties lēnāk nekā to būtu vēlējusies Veselības ministrija. Turklāt premjers Krišjānis Kariņš (JV) solījis neveikt nodokļu izmaiņas šogad un nākamgad.

Viņķele ir pārliecināta, ka tiks pieņemts lēmums par minimālo sociālās apdrošināšanas summu, kas būs jāmaksā ikvienam Latvijas iedzīvotājam, neatkarīgi no nodarbinātības veida. Ministre atzīmēja, ka tas ir būtiski arī nākotnes pensionāru nodrošināšanai.

Kā vēstīts, nepieciešamās izmaiņas valsts veselības apdrošināšanas sistēmā plānots veikt kopā ar nodokļu reformas pārskatīšanu 2021.gadā, tādējādi veselības apdrošināšanas sistēmas uzlabojumus atliekot par vienu gadu, aģentūrai LETA otrdien pastāstīja veselības ministre.

Pirmdien sadarbības sanāksmē Viņķele prezentējusi priekšlikumu atteikties no diviem veselības apdrošināšanas groziem, tā vietā veselības apdrošināšanu veicot caur sociālās apdrošināšanas iemaksām, kā to jau dara vispārējā nodokļu režīmā strādājošie.

Tas nozīmē, ka šāda sistēma tiktu attiecināta arī uz alternatīvajiem nodokļu režīmiem, vienlaikus ieviešot jaunu sociālās apdrošināšanas veidu veselības apdrošināšanai cilvēkiem, kas neveic nekādu sociālo apdrošināšanu.

"Šī bija tā reize, kad Veselības ministrija gāja ātrākā tempā un ar radikālāku piedāvājumu nekā valdība kopumā. Tika nolemts, ka šie principi tiek atbalstīti - mēs neieviešam divus grozus, veselības apdrošināšanu veicam caur sociālo apdrošināšanu, un tā ir obligāta. Būtiskākās izmaiņas - valdība grib to skatīt kopā ar alternatīvo nodokļu revīziju, visdrīzāk ar būtiskām mikrouzņēmuma nodokļa režīma izmaiņām. Tas nozīmē, ka šos principus mēs ieviešam vēlāk," skaidroja ministre.

Viņķele uzsvēra, ka izmaiņām valsts veselības apdrošināšanā spēkā būtu jāstājas 2021.gadā.