Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Uzsāk koku stādīšanu Rīgas mežos

KONCENTRĒTS ZAĻUMS – mazās priedītes kokaudzētavā Norupe gatavas pārstādīšanai mežos © Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

SIA Rīgas meži šopavasar apņēmušies ar 1 369 740 jauniem kociņiem apstādīt 454,7 ha meža un tādējādi sasniegt savu rekordu pēc atjaunotās meža platības.

Meža atjaunošanas darbi tika sākti 4. aprīlī Tīreļu mežniecībā un turpināsies līdz jūnija sākumam. Meža atjaunošanas darbi ieplānoti visās mežniecībās. Atjaunojamo platību un stādāmo kociņu skaita ziņā līderos ir Tīreļu un Gaujas mežniecības.

Tīreļu mežniecībā šogad plānots atjaunot mežu 162,5 ha platībā, t.sk. Olaines iecirknī plānots stādīt 85,7 ha, bet Tīreļu iecirknī - 76,8 ha meža. Gaujas mežniecībā ieplānota meža atjaunošana 142,09 ha platībā, no kuriem absolūti lielākā daļa - 106,5 ha - jauna meža tiks stādīti Juglas iecirknī, bet 35,6 ha Garkalnes iecirknī.

Daugavas mežniecībā iestādīs jaunu mežu 103,7 ha platībā, bet Katrīnas mežniecībā - 45,6 ha meža. Arī šogad plānoti meža atjaunošanas darbi Rīgas mežniecībā, iestādot jaunu mežu 0,71 ha platībā zaļās zonas estētiskās vērtības uzlabošanai Rīgas pilsētā.

2019. gadā meža atjaunošanā tāpat kā līdz šim dominē priežu stādi - 962,85 tūkstoši jeb 70,3%, tiem seko egle ar 239,41 tūkstoti jeb 17,5%, bērzs ar 105,25 tūkstošiem jeb 7,7% un melnalksnis ar 62,5 tūkstošiem jeb 4,5%.

Meža stādīšana galvenokārt notiek aprīlī un maijā, tomēr dažkārt laika apstākļi spiež šo darbu pabeigšanu atlikt līdz rudenim.

SIA Rīgas meži pati nodrošina sevi ar stādāmo materiālu, to izaudzējot kokaudzētavā Norupe. Ik gadu tiek izaudzēts līdz 2,5 miljoniem stādu, no kuriem daļu pārdod galvenokārt privātajiem mežu īpašniekiem Rīgas reģionā. Tādējādi Rīgas meži rūpējas ne vien par savu mežu, bet visa Rīgas reģiona kvalitatīvu un ilgtspējīgu meža atjaunošanu ar augstākās kvalitātes stādiem.

Pagājušā gada ekstrēmā sausuma dēļ ne visi stādījumi labi ieaugušies. Tāpēc nāksies nodarboties arī ar pērn atjaunoto platību papildināšanu kopā nepilnu 54 ha platībā. Lielākoties papildināšana tiks veikta priežu sausajos mežos Gaujas mežniecībā.