Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

SPKC: Gripas epidēmijas beigusies

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) monitoringa dati* liecina, ka pēdējo divu nedēļu laikā pacientu skaits, kuri vērsušies pēc medicīniskās palīdzības un kuriem klīniski diagnosticēta gripa, nevienā no monitoringā iesaistītajām teritorijām nebija pārsniedzis 100 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju, līdz ar to SPKC paziņo par gripas epidēmijas beigām 2019. gada 9. aprīli.

Monitoringa dati liecina, ka aizvadītajā nedēļā gripas intensitāte, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, samazinājusies par 37%. Tomēr gripas vīrusu cirkulācija vēl turpinās un aizvadītajā nedēļā gripas gadījumi ambulatorajās iestādēs reģistrēti četrās (Gulbenes novadā, Liepājā, Rēzeknē un Rīgā) no desmit monitoringā iekļautajām teritorijām. Vidēji ģimenes ārstu praksēs vērsušos pacientu skaits bijis nedaudz lielāks nekā 14 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem. Par 20,5% samazinājies arī stacionēto pacientu skaits gripas un gripas izraisītas pneimonijas gadījumos - par stacionētiem pacientiem gripas gadījumos aizvadītajā nedēļā ziņoja Daugavpils, Gulbenes, Jelgavas, Jēkabpils, Rīgas un Valmieras slimnīca.

Kopš sezonas sākuma cirkulē galvenokārt (vairāk kā 99%) A tipa gripas vīrusi - gan A/H1pdm09, gan A/H3 apakštips. Kopumā gripas epidēmijas intensitāte šajā sezonā vērtējama kā vidēja. Maksimālā saslimstība ar gripu tika novērota februāra pirmajās nedēļās. Šajā sezonā ievērojami lielāks gripas gadījumu skaits reģistrēts bērniem, īpaši bērniem līdz četru gadu vecumam, t.sk. gadījumos, kad bija nepieciešama hospitalizācija gripas izraisītas pneimonijas dēļ.

Lai gan gripas epidēmija noslēgusies un gripas vīrusu izplatība mazinās, atgādinām, ka gripas un citi elpceļu vīrusi turpina cirkulēt. SPKC epidemiologi aicina arī turpmāk atcerēties par elpceļu infekciju profilakses pasākumiem. Bieži mazgājiet rokas (katru reizi pārnākot no āra, pirms ēšanas, pirms pieskaršanās sejai), regulāri vēdiniet telpas (gan mājās, gan izglītības iestādēs un darba vietās) un veiciet telpu mitro uzkopšanu, lietojiet veselīgu pārtiku, kas palīdzēs stiprināt imunitāti, kā arī pagariniet uzturēšanās laiku svaigā gaisā - ejot pastaigās un nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm ārpus telpām.

Savukārt Nacionālais veselības dienests atgādina, ka līdz ar gripas epidēmijas noslēgumu vairs nav spēkā valsts apmaksātas ģimenes ārsta mājas vizītes pie pacientiem ar gripu. Šis nosacījums neattiecas uz pacientiem, kuriem valsts apmaksātas ģimenes ārsta vizītes tiek nodrošinātas vienmēr - bērniem vecumā līdz 18 gadiem, I grupas invalīdiem un citām pacientu grupām.

Plašāka informācija par gripas aktivitāti un epidemioloģisko situāciju Latvijā, Eiropā un citur pasaulē atrodama Epidemioloģijas biļetenos SPKC mājaslapas sadaļā “Pārskats par gripu”.

* Pamatojoties uz Ministru kabineta 2006. gada 21. novembra noteikumiem Nr. 948 „Noteikumi par gripas pretepidēmijas pasākumiem” 8.1 punktā noteikto