Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Robežsardze vēlas izmeklēt kontrabandas lietas

© F64

Robežsardze vēlas no muitas daļēji pārņemt kontrabandas izmeklēšanu, argumentējot, ka tas ietaupīs valsts naudu, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Robežsargi grib izmeklēt tās kontrabandas lietas, ko paši atklāj. Pārsvarā tie ir mēģinājumi nogādāt cigaretes no Krievijas un Baltkrievijas.

Latvijas robežu sargā Valsts robežsardze un muita, un tām abām ir gan izlūkošanas, gan kriminālizmeklēšanas pilnvaras, taču katrai savas funkcijas. Tagad, ja pārkāpējus pieķer robežsargi, viņiem izmeklēšana jānodod muitai. Muitu pārraugošais VID un finanšu ministrija kontrabandas kontroli grib paturēt savās rokās. Atbildības dalīšana radīšot jucekli.


Robežsargu iniciatīva rada aizdomas, ka tā īsti neuzticas muitai. To netieši apstiprina arī Iekšlietu ministrs.


Valsts robežsardze regulāri aiztur kontrabandistus, kas no Krievijas un Baltkrievijas cenšas ievest cigaretes. Kontrabanda ir muitas atbildība, taču nu arī robežsargi grib izmeklēt šos nodarījumus. Ieņēmumu dienests no palīdzības kategoriski atsakās.


Cigaretes ir galvenā prece, ko uzņēmīgi darboņi no Krievijas un Baltkrievijas cenšas dabūt pāri Latvijas robežai. Peļņa ir iespaidīga. To cena robežas austrumu pusē ir piecas reizes zemāka. Organizētas noziedznieku grupas cigarešu saiņus ierok oglēs dzelzceļa vagonos, slēpj smago auto kravās, stiepj pāri robežai vai pludina kā plostus pa Daugavu.


Cīņa ar kontrabandu ir muitas uzdevums. Muitas punktos tiek aizturētas lielākās kontrabandas cigarešu kravas.


Reizi pa reizei līdz ar kontrabandistiem iekrīt arī kāds muitnieks, ko izmeklētāji pieķēruši piesedzam nelikumīgo biznesu.

Lielo nelegālās preces plūsmu muitniekiem joprojām neizdodas apturēt. Kontrabanda aizņem piekto daļu tabakas tirgus. Ik gadus gar valsts kasi aiziet ap 60 miljoniem eiro, kas netiek samaksāts nodokļos. Pār mūsu robežu slepus vestās cigaretes nonāk arī Eiropā, līdz pat Lielbritānijai.


Robežsargiem jāpalīdz muitai kontrabandistu ķeršanā. Ja tas izdodas, tad aizturētais jānodod Nodokļu un muitas policijai, kas turpina izmeklēšanu. Robežsargi to vairs nevēlas darīt. Viņi grib šos noziegumus izmeklēt paši.
Piecu gadu laikā robežsargi uzsākuši 216 procesus par cigarešu, alkohola un degvielas kontrabandu. Robežsardzei ir priekšrocība, ka Daugavpils, Ludzas un Viļakas pārvaldēs tai ir izmeklētāji, kas īsā laikā var ierasties nozieguma vietā. Arī prokuratūras ir Latgalē, līdz ar to muitas izmeklētājiem katrā procesā garais ceļš jāmēro vairākkārt.


Robežsardze ir sagatavojusi labojumus likumos un tie nodoti Iekšlietu ministrijai. Ministrs Sandis Ģirģens saka - iecere vēl jāapspriež ar ministrijas ekspertiem. Kontrabandas kontrole esot jāstiprina, taču izmeklēšanas dalīšana ar robežsardzi iespējams tomēr neesot īstais risinājums.


"Tas, ko es redzu, ka vajadzētu sakārtot arī Valsts ieņēmumu dienesta atbildībā esošās struktūras, un kādā veidā novērst korupcijas riskus un kādā veidā daudz efektīvāk sadarboties robežsardzi kontrabandas apkarošanā.
Uz doto brīdi esmu saņēmis indikācijas, ka procesi nenotiek, tā kā tiem vajadzētu notikt. Valsts robežsardze uz mana pieprasījuma ir norādījusi uz konkrētiem riskiem, uz doto brīdi mēs apkopojam priekšlikumus Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektorei, nosūtīsim konkrētus risinājumus, kā ko vajadzētu darīt."


Robežsargi ar muitniekiem robežpunktos strādā plecu pie pleca. Abām iestādēm ir sava operatīvā izlūkošana un dienesti ir labi informēti par otra neveiksmēm un pārkāpumiem. Ministrs satraucas, ka Ieņēmumu dienests gatavojas samazināt fizisko robežas šķērsotāju kontroli, lielāku varu, ko kontrolēt un ko ne, atstājot muitniekiem.


Valsts ieņēmumu dienestā par robežsargu iniciatīvu palīdzēt cīņā ar kontrabandu, nepriecājas. Tas radīšot jucekli. Dienestam esot pieredzējuši izmeklētāji un braukāšana uz pierobežu esot nenozīmīgs sīkums izmeklēšanas procesā. Turklāt muitai esot laboratorijas un eksperti, kas nav robežsardzei. Dienesta vadītāja arī noliedz, ka būtu paredzētas izmaiņas muitas darbā.


Arī Finanšu ministrijā neviens muitas funkcijas negrasās dalīt ar robežsargiem. Diskusijas par kontrabandas izmeklēšanas uzticēšanu robežsardzei esot bijušas jau iepriekš, taču ideja vienmēr noraidīta.
Finanšu ministra padomnieks nodokļu, muitas un ēnu ekonomikas ierobežošanas jautājumos Kaspars Čerņeckis atzīst:


"Diskusijas dažkārt ir bijušas tādas asas, parasti tiek iesaistīta ģenerālprokuratūra un ģenerālprokuratūras viedoklis bija viennozīmīgs, ka noziedzīgi nodarījumi uz robežas ir izmeklējami muitas policijā."
Čerņeckis pieļauj, ka ideja atkal uzvirmojusi, jo robežsardzes jaunais vadītājs cenšas ieviest kaut ko jauno iestādes darbā. Taču šis neesot tas pasākums, ko varētu atbalstī.