Par izmaiņām tabakas tirdzniecībā būs jāmaksā arī nesmēķētājiem; kāpēc tā?

© Scanpix

Par tabakas tirdzniecību veikalos tikai pēc cenu lapām būs jāsamaksā arī nesmēķētājiem, pauda Latvijas Tirgotāju asociācijā, komentējot Saeimas ceturtdien veiktās izmaiņas tabakas apriti regulējošā likumā, kas paredz aizliegt mazumtirdzniecības vietās tabakas izstrādājumus izlikt pircēju apskatei.

Asociācijā uzsvēra, ka attiecīgā aprīkojuma - viena speciāli slēgta skapja vai seifa iegāde, kurā būs ļauts glabāt visus tabakas izstrādājumus, tirgotājiem izmaksās 1800 līdz 6000 eiro un par to būs jāmaksā arī nesmēķētājiem.

"Likumdevējs ir ierobežojis tabakas piecenojumu, tādēļ tirgotāji nedrīkst celt cigarešu cenas. Tātad jauno iekārtu iegāde būs jāfinansē no piena, maizes un citu ikdienas pārtikas preču cenas paaugstinājuma," sacīja Latvijas Tirgotāju asociācijas pārstāvji, skaidrojot - tā kā šos ikdienas produktus iegādājās arī patērētāji, kas nesmēķē, sanāk, ka cigarešu iegādi daļēji segs arī viņi.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Saeimā ceturtdien pieņemtie grozījumi tabakas apriti regulējošā likumā paredz, ka no 2020.gada oktobra mazumtirdzniecības vietās tabakas izstrādājumus nevarēs izlikt pircēju apskatei, bet tos varēs iegādāties tikai pēc cenu lapām. Šī norma attieksies uz tabakas izstrādājumiem, augu smēķēšanas produktiem, elektroniskajām smēķēšanas ierīcēm un to uzpildes tvertnēm, kā arī šo produktu preču zīmēm.

Lai nodrošinātu pircējiem informāciju par šo produktu pieejamību, veikalā pēc pircēja pieprasījuma būs pieejama informācijas lapa, kurā norādīts izstrādājuma nosaukums, tā cena un daudzums vienā iepakojuma vienībā.

Vienlaikus likuma grozījumi paredz, ka tabakas izstrādājumu un citu smēķēšanas produktu un ierīču iepakojuma noformējumā nedrīkstēs izmantot Latvijas valsts simbolus, kā arī fizisku personu un animācijas tēlu attēlojumus. Aizliegums attieksies uz šo produktu jebkādu ārējo iepakojumu, un tā noformēšanā nedrīkstēs izmantot, piemēram, valsts karogu, attēlus ar atpazīstamām personām vai animācijas filmu varoņu tēliem.

Plānots, ka grozījumi, kas paredz, ka tabakas izstrādājumus nevarēs izlikt pircēju apskatei un tos varēs iegādāties tikai pēc cenu lapas, stāsies spēkā 2020.gada 1.oktobrī, savukārt pārējās likuma izmaiņas - 2019.gada 1.jūlijā.

Svarīgākais