Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Nedēļas nogalē visā Latvijā notiks Putnu dienas pasākumi

© f64

Kad Latvijā no ziemošanas vietām atgriežas gājputni, tiek rīkotas Putnu dienas. Šīs nedēļas nogalē, 6. un 7. aprīlī, vairāk nekā 30 bezmaksas pasākumos visā Latvijā gan putnu pazinēji, gan arī tie, kam šie būs pirmie soļi putnu vērošanā, tiek aicināti vērot putnus, doties izzinošos pārgājienos, piedalīties būrīšu darbnīcās.

Ļoti plašu programmu piedāvā Ķemeru nacionālais parks, turklāt šajā putniem un citai dzīvajai radībai tik jutīgajā laikā rosinot dabu iepazīt īpaši saudzīgā veidā - nokļūšanai uz pasākumiem izvēlēties izmantot videi draudzīgus pārvietošanās līdzekļus - vilcienu un velosipēdu. «Putnu dienas Ķemeru nacionālajā parkā ir viens no pavasarīgākajiem un spirdzinošākajiem pasākumiem, tādēļ šogad esam īpaši padomājuši par aktivitātēm, kas mazos lidotājus ļaus izzināt, baudot arī garākas pastaigas vai velobraucienus. Parka teritorija ir tiešām īsta putnu paradīze - te salīdzinoši vieglas pastaigas laikā iespējams iepazīt teju visus Latvijā mītošos dzeņus, rāmos pavasara vakaros saklausīt Latvijas mazākās pūcītes - apodziņa - mazliet skumjo svilpošanu, kā arī izbaudīt patiesi masveidīgus putnu pasaules priekšnesumus vienā no pasaules vērtīgākajiem mitrājiem - Kaņiera ezerā,» stāsta dabas izglītības centra Meža māja vadītāja Agnese Balandiņa.

Sestdien, 6. aprīlī, no pulksten 10.30 norisināsies jau tradicionālā autobusa ekskursija uz Kaņiera ezeru un Dunduru pļavām. To vadīs pazīstamais ornitologs un gulbju pētnieks Dmitrijs Boiko. No pulksten 15.20 nelielu pārgājienu cienītāji varēs pievienoties putnu vērošanas ekskursijai Putni kūrortā, kas ļaus uzzināt arī jaunāko informāciju par Ķemeru kūrorta attīstības plāniem. Savukārt naktsputnu mistēriju cienītāji šogad pirmo reizi varēs baudīt arī aizraujošu putnu vērošanas/klausīšanās ekskursiju Vakara krēslā, kas sāksies ap saulrieta laiku.

Svētdien, 7. aprīlī, no pulksten 10.00 interesenti aicināti doties uz Kaņiera ezera putnu vērošanas torni, kur ornitologa Viestura Vintuļa vadībā varēs vērot daudzos seklajam Kaņiera ezeram raksturīgos ūdensputnus. Pastaigu cienītāji pulksten 12.30 aicināti pievienoties putnu vērošanas pārgājienam Ķemeri-Slokas ezers-Jaunķemeri. Savukārt pasākuma mazākajiem apmeklētājiem no pulksten 10.30 dabas izglītības centrā Meža māja tiks piedāvātas dažādas radošās darbnīcas, spēles, uzdevumi un putnu balsu atpazīšanas vingrinājumi. Interesentiem būs iespēja arī iepazīt Jogitas Cinkus pūču kolekciju. Tajā atrodami visdažādākie ar pūču tematiku saistīti priekšmeti teju no visas pasaules - figūriņas, T krekli, nozīmītes utt. Būs padomāts arī par putnu vērotājiem, kuri nacionālā parka putnus vēlas atklāt pašu spēkiem. Ikvienam interesentam būs iespēja saņemt arī informāciju par labākajām putnu vērošanas vietām. Sīkāka pasākuma programma, konkrēto aktivitāšu norises detaļas atrodamas mājaslapā www.putnudienas.lv.