Kūlas ugunsgrēks prasījis cilvēka dzīvību

© Lauris Vīksne/F64 Photo Agency

Aizvadītajā diennaktī ugunsgrēkos Latvijā ir gājuši bojā divi cilvēki, viens no viņiem mēģinājis nodzēst kūlas ugunsgrēku, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Pulksten 13.14 ugunsdzēsēji steidzās uz Rēzeknes novadu, kur bija izcēlies kūlas ugunsgrēks un, iespējams, cietis cilvēks. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka visticamāk tika dedzināti ugunskuri, kuru dzirksteles ar vēju aizpūstas un izraisījušas kūlas degšanu.

Mēģinot nodzēst ugunsgrēku saviem spēkiem pirms VUGD ierašanās, degošajā kūlas laukā bija nokritis viens cilvēks. Ugunsdzēsējiem ierodoties, konstatēts, ka pērnā zāle deg divu hektāru platībā un cilvēks, kurš bija mēģinājis nodzēst ugunsgrēku, ir bez dzīvības pazīmēm.

VUGD cilvēku nodeva Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķiem, kas konstatēja viņa nāvi.

Aizvadītajā diennaktī dzēsti vēl 100 citi kūlas ugunsgrēki. Kopumā izdeguši 186 hektāri Latvijas zemes. Platības ziņā lielākais ugunsgrēks reģistrēts Iecavas novadā, kur zāle dega 30 hektāru platībā.

Savukārt pulksten 00.14 ugunsdzēsēji steidzās uz Līvānu novadu, kur, saskaņā ar sākotnējo informāciju, bija redzamas liesmas, bet nebija skaidrs, kas tieši deg. Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka deg dzīvojamā māja 100 kvaadrātmetru platībā un tai iebrukušas jumta konstrukcijas, kā arī 250 kvadrātmetru platībā deg pērnā zāle. Ugunsgrēkā gāja bojā viens cilvēks. Pulksten 4.42 ugunsgrēks tika likvidēts.

Tādējādi kopumā šogad ugunsgrēkos Latvijā ir gājuši bojā 35, bet cietuši 102 cilvēki.

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji ir dzēsuši 125 ugunsgrēkus, no kuriem 101 bija pērnās zāles dedzināšanas gadījums, bet 19 reizes devušies palīgā iedzīvotājiem glābšanas darbos.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā uzsver, ka kūlas ugunsgrēki ir bīstami un nav kontrolējami - tajos var ciest vai pat iet bojā cilvēki, tiek bojāts īpašums un izdeg lielas platības Latvijas zemes, kā arī tiek nodarīts būtisks kaitējums dabai un tās bioloģiskajai daudzveidībai.

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)