Izvērtēs iespēju palielināt minimālo algu valsts pārvaldē

© nra.lv

Lai pildītu ar starptautiskajiem aizdevējiem slēgtās vienošanās, Finanšu ministrija (FM) vērsīsies pie visām institūcijām ar vēlmi noskaidrot iespēju palielināt vienotās atalgojumu sistēmas atalgojuma zemākos griestus, aģentūrai LETA apliecināja ministrijā.

FM vēlas noskaidrot, vai institūcijas esošā budžeta ietvaros, ir gatavas izlīdzināt algu starpību un paaugstināt zemākās robežas par 5%, 10% vai 15%.

Zemākie atalgojumi patlaban valsts pārvaldē esot reģionos, piemēram, darbā ar klientiem, kuru atalgojums pēc nodokļu nomaksas nav lielāks par 200 latiem.

Ja no iestādēm tiks saņemts pozitīvs vērtējums, FM šo jautājumu virzīs izlemšanai valdībā.

Patlaban sešās algu kvalifikācijas pakāpēs minimālā algu robeža ir no 180 latiem līdz 218 latiem.

Algu maksimālos griestus, kas ir 1715 lati, nav plānots mainīt.

Vienošanās ar aizdevējiem paredz, līdz 2010.gada beigām pieņemt lēmumus, lai vēl vairāk sašaurinātu vienotās algu sistēmas atalgojuma amplitūdas, tādējādi panākot pārredzamāku atalgojuma sistēmu, un veikt pasākumus, lai izveidotu vispārēju publiskā sektora atalgojumu datubāzi, kas nodrošinātu ciešāku pārraudzību.

Jau ziņots, ka veiksmīgi noslēdzās Starptautiskās aizņēmuma programmas pārskata misijai, Eiropas Komisija un Starptautiskais Valūtas fonds apstiprināja turpmāko sadarbību ar Latviju valsts ekonomikas stabilizēšanā, piešķirot nākamo aizdevuma daļu 300 miljonu eiro (210 miljonu latu) apmērā.

Svarīgākais