Pēc padziļināšanas darbiem navigācijai atklās Lielupes grīvu

26.jūlijā, plānots atjaunot atpūtas kuģu navigāciju Lielupes ostas kanālā un tam piegulošajā Lielupes grīvas rajonā. Tas kļuvis iespējams, jo pabeigti visi tehniskie darbi, kas saistīti ar grīvas padziļināšanu.

Atbilstoši veiktajai iepirkuma procedūrai SIA "BGS" jūnijā veica bagarēšanu (padziļināšanu) Lielupes grīvā, nodrošinot kuģu ceļu 390 metru garumā un 20 metru platumā, kā arī minimālo dziļumu 3,5 metrus. Kopējās bagarēšanas darbu izmaksas veido nepilnus 50 tūkstošus latu.

Šodien ar kuģi "Jūrmala" izbraukumā uz Lielupes grīvu devās Jūrmalas pilsētas domes vadība, deputāti un darbinieki. Brauciena laikā tika gūta pārliecība, ka ostas kanāls un grīva ir pieejama atpūtas kuģu navigācijai, tur izvietotas arī visas nepieciešamās navigācijas zīmes.

Domes priekšsēdētājs Romualds Ražuks atzīst: "Esam paveikuši ļoti nozīmīgu un ārkārtīgi vajadzīgu darbu. Padziļinātais ostas kanāls un tai piegulošā upes grīva ne tikai nodrošinās atpūtas kuģu iespējas droši izbraukt tai cauri un doties uz jūru, bet arī novērsīs tās plūdu briesmas, ko pārdzīvojām šopavasar. Tā kā esam ar iespaidīgu kuģi veiksmīgi šķērsojuši grīvu, varu galvot, ka potenciālos kuģiniekus nekas neapdraud!".

5.jūlijā Lielupes grīvas dziļumu mērīja Latvijas Jūras administrācijas eksperti; ar viņiem saskaņotas arī izvietotās navigācijas zīmes, atceļot esošo Lielupes ostas kuģu kanāla vadlīniju un vadlīnijas zīmes ar nacionālajiem numuriem 320 un 321.

Savukārt Lielupes ostas pārvalde noteikusi, ka pārvietošanās kanālā veicama, ievērojot maksimālu piesardzību un nepārsniedzot ātrumu 9 kilometri stundā. Kuģošana būs atļauta atpūtas kuģiem ar maksimālo iegrimi līdz 3 metriem, bet cita veida kuģošanas līdzekļiem ar iegrimi virs 3 metriem navigācija tiks atļauta tikai pēc saskaņojuma ar Lielupes ostas pārvaldnieku.

Par navigācijas pārkāpumiem Lielupes ostas teritorijā jāziņo pilsētas pašvaldības policijai, biedrībai "Priedaines jahtklubs" vai likumdošanā noteiktajām iestādēm un organizācijām.

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais