Teju 70% Latvijas ieslodzīto ir smagi traumēta psihe, tostarp sintētisko narkotiku dēļ

© f64

Latvijā patlaban ir aptuveni 3500 ieslodzīto. 55% no ieslodzītajiem atrodas slēgtajos cietumos, kas norāda uz to, ka šīs personas paveikušas patiešām nopietnus noziegumus. 69% ieslodzīto ārstējas pie psihiatra. Tā ir ietekme sintētisko narkotiku dēļ. Šādus cilvēkus grūti resocializēt, norāda IeVP priekšniece Ilona Spure.

Vēl viens smags jautājums ir novecojušās ieslodzījuma vietu ēkas un nepieciešamība pēc jauna cietuma.

Diskusija par jaunu cietumu notiek jau 12 gadus, tikmēr Latvija attiecībā uz ieslodzījuma vietām "krietni pārkāpj" starptautiskās saistības un rekomendācijas. Piemēram, Daugavgrīvas cietuma Grīvas nodaļā 19.gadsimtā celtā ēkā vienā kamerā ir vismaz 12 līdz 16 notiesāto. Tas gan ļoti apgrūtina soda izpildi, gan arī nav droši, jo rada ieslodzītajiem iespēju vienam otru ietekmēt ne tikai psiholoģiski, bet arī fiziski, klāstīja Spure.

I. Spure atgādināja, ka ir noslēdzies atkārtotS iepirkums par Liepājas cietuma būvniecību. Tagad Tieslietu ministrijai būtu jāvēršas valdībā, lūdzot atļauju slēgt līgumu par būvniecības sākšanu 2020.gadā. Vienlaikus ir jāmeklē finansējums.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.