Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Latvijā

Prognoze: Vai Latvijā pārtikas cenas turpinās pieaugt?

© F64

Lai gan gada sākumā vairumam pārtikas produktu Latvijā cenas ir pieaugušas, šā gada turpmākajos mēnešos tām ir tendence saglabāties esošajā līmenī, prognozēja Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe.

"[Pārtikas produktu cenām] vajadzētu būt stabilām. Augļiem un dārzeņiem tās mainīsies, ja to strauji iztrūks vai strauji ienāks jaunā raža. Tomēr kopumā aptuveni pašreizējam cenu līmenim vajadzētu saglabāties. Šobrīd nekas neliecina, ka kādiem pārtikas produktiem cenām būtu strauji jāmainās," sprieda Gulbe, atzīstot, ka vairumam pārtikas produktu cenas līdz šim šogad jau ir palielinājušās. Tāpat nav paredzams arī būtisks cenu kritums.

Pēc Gulbes teiktā, piena produktu cenām vismaz šobrīd ir tendence mazliet samazināties, ņemot vērā samērā stabilās piena iepirkuma cenas. Grūti prognozēt gaļas cenas turpmākajos šā gada mēnešos, jo tās būs atkarīgas no faktoriem globālajā tirgū. Piemēram, cūkgaļas cenas ietekmē Āfrikas cūku mēris. Tomēr kopumā, vērtējot pašreizējās tendences, gaļai nevajadzētu kļūt lētākai, ņemot vērā samērā augstākas lopbarības - graudu - cenas.

Viņa piebilda, ka tuvākajās dienās tiks publiskots AREI apskats par konkrētām pārtikas produktu cenu tendencēm šā gada martā salīdzinājumā ar 2018.gada martu. Apkopjot cenu tendences, pētniece secinājusi, ka gandrīz visiem pārtikas produktiem Latvijā attiecīgajā periodā cenas ir kāpušas. Tas bija paredzams jau iepriekš, ņemot vērā sausumu aizvadītajā gadā, kas negatīvi ietekmēja dažādu lauksaimniecības kultūru, piemēram, graudu ražu.

Gulbe gan piebilda, ka maizes cenas šogad palielinājušās ne tikai izejvielu cenu kāpuma dēļ, bet arī tāpēc, ka, neraugoties uz lielo konkurenci Latvijā, tās ilgstoši bija ļoti zemas - maize bija lēta.

Vienlaikus viņa atzina, ka atsevišķiem pārtikas produktiem cenas ir samazinājušās salīdzinājumā ar iepriekšējā gada martu, piemēram, āboli ir kļuvuši lētāki. Pērn Polija ievāca ļoti labu ābolu ražu, kas pazemināja ābolu cenu līmeni tirgū kopumā, tostarp Latvijā. Arī cukuram cena, atbilstoši tendencēm pasaules tirgū, ir nedaudz kritusies.

Komentējot dārzeņu cenas Latvijā, viņa norādīja, ka ķiplokiem joprojām ir samērā zema cena, ņemot vērā to pārprodukciju Ķīnā. Tikmēr daudzu vietējo, Latvijas dārzeņu pērn vāktā raža jau vairs nav pieejama tirdzniecībā, piemēram, izbeigušies kāposti, kamēr vietējie kartupeļi martā tirdzniecībā vēl bija pieejami. Drīzumā parādīsies jaunā, šā gada Latvijas dārzeņu raža, līdz ar to dārzeņu cenām Latvijā vajadzētu kāpt. "Pirmā raža vienmēr ir dārgāka. Jauno burkānu un kāpostu cenas momentā uzkāpj," teica AREI eksperte, piebilstot, ka vēlāk cenas atkal samazinās, atbilstoši sezonalitātei.

AREI ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes pārraudzīta iestāde. Institūtu izveidoja Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta, Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūta, Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta un Latvijas Valsts augļkopības institūta reorganizācijā.