"Olainfarm" līdzmantinieces vēršas pie iekšlietu un tieslietu ministriem

© f64

Zāļu ražotāja "Olainfarm" līdzmantinieces Nika Saveļjeva un Annas Emīlijas Maliginas likumiskā pārstāve Signe Baldere-Sildedze saistībā ar atcelto akcionāru sapulci vēršas pie iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KVP LV) un tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP).

Signe Baldere - Sildedze, aicina iekšlietu ministru Sandi Ģirģenu un tieslietu ministru Jāni Bordānu darīt visu iespējamo, lai novērstu kliedzošu Latvijas likumu neievērošanu, kas AS "Olainfarm" akcionāru vairākuma gadījumā neļauj īstenot to gribu.

Baldere - Sildedze arī asi kritizē "Olainfarm" valdes lēmumu, rupjo likuma pārkāpumu un klaju nekompetenci bez pamatota iemesla atcelt 1. aprīlī ieplānoto ārkārtas akcionāru sapulci.

Viņas atgādina par katra valdes locekļa materiālu atbildību. Valde nedrīkst darboties pretēji uzņēmuma un tās īpašnieku interesēm. Katrs valdes loceklis par katru valdes pieņemto lēmumu ir atbildīgs vispārēji likuma priekšā par savu darbību uzņēmuma vārdā. Normatīvajos aktos nostiprināts vainas prezumpcijas princips par valdes rīcību vai bezdarbību, kas radījusi uzņēmumam zaudējumus. "Olainfarm" valde šobrīd, acīmredzot, neapzinās savas atbildības robežas un to, kādas juridiskas sekas notikušais rada gan privāttiesiskajā jomā, gan administratīvi tiesiskajā vai pat krimināltiesiskajā jomā, pakļaujoties padomes priekšsēdētāja Pāvela Rebenoka spiedienam un noticot viltus ziņām par līdzmantinieču akciju atsavināšanu, lai arī ir oficiāli apliecinājumi par akciju piederību.

Ja akcionāru saraksts netiek sagatavots akcionāru sapulces vajadzībām, tad akcijām, kas atrodas nominālos kontos, sarakstā neparādās nominālā konta turētāji. Tāpēc "Olainfarm" valdes pieprasītā informācija nav pierādījums faktiskiem akcionāru tiesību apliecinājumiem. Vienīgais apliecinājums ir ieraksts akciju īpašnieka finanšu instrumentu kontā atbilstoši Finanšu instrumentu tirgus likuma 125. panta pirmai daļai, proti, finanšu instrumenti pieder ieguvējam ar brīdi, kad šie finanšu instrumenti ir iegrāmatoti to ieguvēja finanšu instrumentu kontā. Tas nozīmē, ka Nika Saveļjeva un Anna Emīlija Maligina bija "Olainfarm" akcionāres, pieprasot akcionāru ārkārtas sapulces sasaukšanu šā gada janvārī, tā arī turpina būt akciju īpašnieces šobrīd.

Līdzmantinieces pauž: "Notikušais ir klasisks veids, kā nepieļaut akcionāru tiesību īstenošanu. Diemžēl tā nav tikai mūsu problēma. Notikušais parāda negatīvu ainu, kādā stāvoklī joprojām atrodas biznesa un tiesiskā vide Latvijā. Tas ir arī slikts signāls Latvijas un arī ārvalstu investoriem par tiesībsargājošās vides kvalitāti un, diemžēl, pasivitāti. Esošo uzņēmuma valdi un padomi ir pārņēmusi bīstama nesodāmības sajūta, par to liecina neizvēlīgums metodēs, atceļot "Olainfarm" akcionāru sapulci. Tas liek aizdomāties, ka negodprātīgu cilvēku rīcība var notikt visu acu priekšā — negribētos ticēt, ka viņi apzinās — atbildīgo tiesībsargājošo iestāžu izlēmīga un ātra rīcība nesekos. Gribētos ticēt, ka šajā gadījumā sekos atbildīgo tiesībsargājošo iestāžu izlēmīga un ātra rīcība."

"Mēs ceram, ka atbildīgo jomu pārstāvji un tiesībsargājošās institūcijas rīkosies un pildīs savus pienākumus, parādot, ka Latvija tomēr ir tiesiska valsts un šeit nav atgriezušās 90. gadu metodes," uzsver līdzmantinieces.

Jāatgādina, ka zāļu ražotāja "Olainfarm" valde atcēlusi 1.aprīlī plānoto akcionāru ārkārtas sapulci, teikts kompānijas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Paziņojumā teikts, ka šī gada 4.janvārī "Olainfarm" valde, pamatojoties uz personu, kuras norādīja sevi kā "Olainfarm" mazākuma akcionārus un kuriem būtu tiesības pieprasīt akcionāru ārkārtas sapulces sasaukšanu, izsludināja sapulces sasaukšanu 1.aprīlī.

"Olainfarm" valde uzskata, ka akcionāru ārkārtas sapulces norise 1.aprīlī ir nepamatota, jo, pārbaudot akcionāru sarakstus, atklājies, ka pieprasījumam nav juridiska pamata - pieprasījumu parakstījušās personas nav "Olainfarm" akcionāri un neatrodas uzņēmuma akcionāru reģistrā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.