FM: Piedāvājums paaugstināt sociālās iemaksas dažiem nodokļu režīmiem var novest pie problēmām

© F64

Veselības ministrijas (VM) piedāvājums par vienu procentpunktu paaugstināt sociālās iemaksas alternatīvajiem nodokļu režīmiem var radīt būtiskas administrēšanas izmaksas, atzina Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis Aleksis Jarockis.

Viņš stāstīja, ka patlaban norit diskusijas ar VM par priekšlikumu - par vienu procentpunktu palielināt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) veselības apdrošināšanai alternatīvajiem nodokļu režīmiem, tostarp mikrouzņēmumiem, pašnodarbinātajiem, autoratlīdzības saņēmējiem, patentmaksas maksātājiem un sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa maksātājiem.

FM patlaban vērtē ar VM priekšlikumu saistītos tehniskos risinājumus, jo pastāv risks, ka varētu rasties būtiskas administrēšanas izmaksas saistībā ar nepieciešamajām izmaiņām informācijas sistēmās.

"Paaugstināts risks varētu pastāvēt īpaši mazajiem nodokļu režīmiem - patentmaksas maksātājiem un sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa maksātājiem. Ja autoratlīdzības saņēmējiem palielinās VSAOI likmi, tad Kultūras ministrijai visticamāk budžetā būs jāparedz arī papildu izdevumi," skaidroja Jarockis.

Tāpat viņš piebilda, ka, palielinot par vienu procentpunktu VSAOI veselības apdrošināšanai, vislielākā fiskālā ietekme būs saistīta ar izmaiņām mikrouzņēmumu nodokļa režīmā - ieviešanas gadā tas būtu 4,1 miljons eiro, bet turpmāk ik gadu 5,5 miljoni eiro.

Patlaban spēkā esošā kārtība paredz, ka no mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja valsts budžetā iemaksātā mikrouzņēmumu nodokļa ieņēmumiem 80% tiek novirzīti VSAOI, no valsts budžetā iemaksātās patentmaksas 67% tiek novirzīti VSAOI, savukārt, ja sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa maksātāja ienākumu kopsumma pārsniedz 70 eiro, no valsts budžetā iemaksātā sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa 90% tiek novirzīti VSAOI.

2018.gadā no sociālās apdrošināšanas iemaksām (ieskaitot 2.pensiju līmeni, solidaritātes nodokli un iemaksas veselības finansēšanai) 3% veidoja iemaksas no alternatīvajiem nodokļu režīmiem.