Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

T.s. Lemberga prāvā advokāts reaģē uz tiesas vienaldzību pret debašu runu

© Pixabay

T.s. Lemberga prāvā advokāts Māris Grudulis savas debašu runas laikā savdabīgi, bet korekti reaģēja uz tiesas neieinteresēto attieksmi pret tiesvedības procesa norisi.

Tiesas sastāva locekļi procesa laikā vairākkārt savā starpā sarunājās, nepievēršot uzmanību debašu runai.

Savukārt advokāts, izdzirdot un ieraugot tiesu sarunājamies, ieturēja pauzi, ieklausoties, ko tiesneši runā. Tiesa savstarpējās čalas pārtrauca. Advokāts turpināja savu debašu runu, bet pēc brīža tiesneši atkal uzsāka sarunu. Advokāts atkal iepauzēja. Tiesa noreaģēja, apklusa. Advokāts turpināja. Jau trešajā reizē, kad tiesa aizmirsusies pievērsās savstarpējām sarunām un advokāts aprāva debašu runu, aizsākās dialogs.

«Nepievērsiet uzmanību»

Advokāts Māris Grudulis: «Tā kā saskaņā ar Līgas Lembergas un Anrija Lemberga liecībām ne Līgai Lembergai, ne Anrijam Lembergam nav nekādu līgumisku attiecību ar Eurocom International un vienīgās fiduciārās attiecības viņiem ir ar Rudolfu Meroni, tad tieši Rudolfs Meroni ir tā persona, kura, pārkāpjot Rudolfam Meroni dotā fiduciārā uzdevuma robežas, tieši vai arī pastarpināti, izmantojot Eurocom International vai arī sabiedrības, kurās Eurocom International pieder akcijas, ir noslēgusi mantas pārvaldīšanas līgumu ar Moore Consulting S.A., FMC…» (Advokāts apklusis un raugās uz tiesu, kura sarunājas.)

Tiesnesis Boriss Geimans: «Turpiniet, turpiniet!»

Grudulis: «…Financial and Management Consulting Ltd., kā arī Eurocom International, kā rezultātā šīs trīs sabiedrības pārvalda krimināllietā arestētās sabiedrības.

Līga Lemberga un Anrijs Lembergs savās rakstveida liecībās uzsver, ka viņiem ir tikai fiduciāras attiecības ar Rudolfu Meroni. Ne Līgai Lembergai...» (Tiesa atsākusi sarunāties, advokāts, aprāvis runu, raugās uz tiesu.)

Geimans: «Tā, Gruduļa kungs, nepievērsiet uzmanību, lūdzu, ja?»

Grudulis: «Nu, godātā tiesa, es...»

Geimans: «Turpiniet, lūdzu!»

Grudulis: «...negribu traucēt jums sarunāties.»

Geimans: «Jūs mums netraucējat. Lūdzu, turpiniet!»

Grudulis: «Paldies! Ne Līgai Lembergai, ne Anrijam Lembergam nav zināmi mantas pārvaldīšanas līgumu, kurus noslēdzis Rudolfs Meroni, Eurocom International vai sabiedrības, kurās Eurocom International pieder akcijas, noteikumi, ne Līga Lemberga, ne Anrijs Lembergs nekad nav devuši uzdevumus un pilnvarojuši Moore Consulting S.A., FMC Financing and Management Consulting Ltd., kā arī Eurocom International veikt jebkādas mantas pārvaldīšanu.»

Tiesa respektēja advokātu, kurš turpināja savu debašu runu.

Tiesas autoritāte

Pienāca pusdienas laiks. Procesa dalībnieki un tiesa atgriezās zālē. Advokāts turpināja debašu runu. Te, kā jau desmit tiesvedības gados ierasts, prokurors Juris Juriss pielēca kājās un sāka skubināt tiesu pārtraukt advokātu. Izvērsās diskusija starp prokuroru, tiesu un procesa dalībniekiem. Ventspils mērs Aivars Lembergs tiesai vaicāja, kā labāk veidot savas aizstāvības debašu runu gadījumā, ja prokurors arī viņa aizstāvjiem traucēs runāt.

Lembergs: «Protams, redziet, viņš (Juris Juriss), protams, neļaus! Nu kā?»

Juriss: «Protams, ja runās ne to, ko vajag.»

Geimans: «Tā, lūdzu, turpiniet. Pietiks! Lūdzu, turpiniet!»

Grudulis: «Tātad, ja prokuratūra būtu ieguvusi informāciju par Rudolfam Meroni kā finanšu starpniekam saistošo attiecīgo pašregulācijas organizācijas reglamentu, tiesai būtu Šveices Naudas atmazgāšanas likumam atbilstošs atskaites punkts, no kura vadoties varētu noteikt, vai un ciktāl Rudolfa Meroni rīcība ar Līgas Lembergas mantu ir bijusi atbilstoša Šveices Naudas atmazgāšanas likuma prasībām, vai Rudolfs Meroni ir pareizi identificējis savu līgumpartneri un noskaidrojis patiesā labuma guvējus, kā arī iesniedzis pareizi aizpildītas šīs deklarācijas tiesā...» (Tiesa atsākusi sarunāties, advokāts, savu runu pārtraucis, raugās uz tiesu.)

Geimans: «Tā, turpiniet. Jūs neko netraucējat, lūdzu!»

Grudulis: «Godātā tiesa, es vienkārši neesmu pieradis runāt tad, kad runā cilvēki, kas ir ar lielāku autoritāti par mani.»

Geimans: «Ja kolēģe man kaut ko pačukstēja, tad tas netraucē jums tur lasīt savu runu. Lūdzu!»

Grudulis: «Labi. Es centīšos.»