Bērni ar vardarbību lielākoties saskaras skolās, secina bērnu tiesību aizstāvji

© F64 Photo Agency

Bērni ar vardarbību lielākoties saskaras izglītības iestādēs, komentējot Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) apkopoto aizvadītā gada darba rezultātu, sacīja inspekcijas priekšniece Marianna Dreja.

Pēc viņas paustā, fiziskā un emocionālā vardarbība pret bērniem diemžēl joprojām ir ļoti izplatīta parādība mūsu sabiedrībā, turklāt tā notiekot nevis "slēpjoties, bet visu mūsu acu priekšā" - lielākoties skolās un citās vispārējās izglītības iestādēs.

Vienlaikus, Drejas ieskatā, pozitīvi vērtējama arvien lielākā sabiedrības iesaistīšanās šādu gadījumu risināšanā un novēršanā. "Cilvēki vairs nav gatavi sadzīvot ar vardarbību pret bērniem - šos pārkāpumus vairs neatzīst par maznozīmīgiem, bet par tiem ziņo un gaida pozitīvu risinājumu," sacīja inspekcijas priekšniece.

VBTAI ieguldītais darbs, sniedzot metodisko palīdzību un izglītojot speciālistus un plašāku sabiedrību, pakāpeniski dod rezultātus, veidojot zinošāku un vardarbību nepieņemošu cilvēku kopumu, uzskata Dreja.

Uzlabojot bērnu ārpusģimenes aprūpes sistēmu un pakāpeniski atsakoties no bērnu aprūpes institūcijās, VBTAI aicina šajā procesā prioritāri domāt par bērnu interesēm un drošību. "Bāriņtiesām pašlaik ir jāpieņem ārkārtīgi svarīgi un atbildīgi lēmumi, domājot par bērnu tālāko likteni pēc dzīves bērnu namā. Kā jau ikvienā pārmaiņu laikā, mums ir jāvelta lielas pūles, lai gūtu pārliecību, ka bērns patiešām ir ieguvis labāku nākotni," sacīja Dreja.

Bērnu tiesību aizsardzības departaments aizvadītajā gadā veica 141 bērnu tiesību ievērošanas pārbaudi, no tām 119 pārbaudes tika veiktas pēc iesnieguma vai sūdzības par bērnu tiesību pārkāpumu saņemšanas, 14 no veiktajām pārbaudēm bija iepriekš plānotas, tāpat gada laikā veiktas divas padziļinātās pārbaudes, kā arī sešas pēcpārbaudes.

Pērn sāktas 35 administratīvā pārkāpuma lietvedības par dažādiem bērnu tiesību pārkāpumiem. Pagājušā gadā astoņām personām piemērots naudas sods 50 līdz 200 eiro apmērā, tāpat tika organizēti 389 pasākumi bērnu tiesību aizsardzības jomā, turklāt bērnu tiesību aizsardzības inspektori snieguši vairāk nekā 2500 telefona un klātienes konsultācijas iedzīvotājiem un speciālistiem par bērnu tiesību jautājumiem.

Pārbaužu laikā konstatēts, ka joprojām visbiežāk emocionālās un fiziskās vardarbības gadījumi notiek tieši vispārējās izglītības iestādēs, proti, fiksēti ap 95% šo gadījumu. Vienaudžu savstarpējā fiziskā un emocionālā vardarbība joprojām ir visbiežāk sastopamais pārkāpums, un apmēram trešajā daļā pārbaudēs fiksēto emocionālās un fiziskās vardarbības gadījumu pret nepilngadīgajiem pāridarītājs bijis iestādes darbinieks. 11 pārbaudēs jeb 8% fiksēto gadījumu informācija nodota tālākai lietas virzībai Valsts policijai.

Svarīgākais