Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Latviju pārlidojuši ASV stratēģiskie bumbvedēji

© SIPA/Scanpix

Latviju šodien plānotās mācībās pārlidojuši ASV stratēģiskie bumbvedēji "B52".

Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis Kaspars Galkins aģentūrai LETA apliecināja, ka sabiedroto lidmašīnas "B-52" pārlidojušas Latvijas teritoriju, jo piedalās iepriekš plānotās mācībās.

Ministrijas pārstāvis nekomentēja, cik bumbvedēji pārlidojuši Latvijas teritoriju, taču atgādināja, ka šāda tipa lidaparāti arī iepriekšējos gados piedalījušies mācībās Baltijā, tostarp, Latvijā.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) ar Galkina starpniecību aģentūrai LETA uzsvēra, ka sabiedroto lidaparātu pārvietošanās notiek atbilstoši mācībām, lai stiprinātu Baltijas valstu reģiona drošību. Tāpat ministrs atgādināja, ka Krievija līdz šim regulāri Baltijas jūras reģionā ir rīkojusi mācības ar dažādu lidaparātu piedalīšanos, tāpēc sabiedroto mācības ir atgādinājums tam, ka sabiedrotie arī pārbauda savas reaģēšanas spējas un spējas pildīt uzdevumus.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka, piemēram, pērn janvārī Ādažu poligonā norisinājās Nacionālo bruņoto spēku Gaisa atbalsta kontroles vienības vingrinājums, kurā atbalstu sniedz ASV stratēģiskais bumbv