Kampars: akcīzes nodokļa atcelšana gāzei nav pamatota

© f64

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) uzskata, ka jautājuma aktualizēšana par akcīzes nodokļa atcelšanu gāzei patlaban ir daļa no priekšvēlēšanu cīņas, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja ministra preses sekretārs Sandris Sabajevs.

Akcīzes nodokļa atcelšana neesot pamatota, jo akcīzes nodoklis gāzei veido tikai nelielu daļu, 3% līdz 4%, no gāzes sadārdzinājuma, uzskata Kampars, piebilstot, ka no atjaunojamiem energoresursiem saražotai siltumenerģijai akcīzes nodoklis netiek piemērots, un tas esot stimuls lielākai vietējā kurināmā izmantošanai siltumenerģijas ražošanā.

Jau ziņots, ka vakar, tiekoties ar Kamparu, Latvijas Lielo pilsētu asociācija aicinājusi Kamparu izvērtēt akcīzes nodokļa atcelšanu gāzei līdz 2014.gadam.

Kampars ir pārliecināts, ka svarīgi ir risināt sarunas ar Krievijas gāzes kompāniju "Gazprom" par gāzes iepirkuma cenas veidošanās mehānisma pārskatīšanu, padarot to Latvijai izdevīgāku nākotnē. Ministrs arī uzskata, ka saglabājama samazinātā pievienotās vērtības nodokļa likme siltumenerģijai.

Kā ziņots, intervijā laikraksta "Telegraf" pielikumam "Delovoj Telegraf" gāzes nozares eksperts, "RusEnergy" pārstāvis Mihails Hrutihins sacīja, ka Latvijai neesot nekādu instrumentu, kā ietekmēt Krievijas kompāniju "Gazprom" un dabasgāzes iepirkuma cenas.

Viņš arī atklāja shēmu, kā ienākumi par Krievijas gāzes pārdošanu tiek sadalīti kompānijai pietuvinātajām personām, norādot, ka starpība starp iepirkuma cenām un gala tarifu ir būtiska.

Pēc "Delovoj Telegraf" aprēķiniem, ja patiesībai atbilst analītiķa teiktais, ka Latvija no Krievijas dabasgāzi iepērk par 280 dolāriem (152,32 latiem), bet iedzīvotājiem tarifs ir 446,03 lati jeb 810 dolāri par 1000 kubikmetriem, tad uzcenojums ir 530 dolāri (288,32 lati) jeb 190%.

Svarīgākais