Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Valsts kontroliere: Latvijai lielo investīciju projektu izstrādē būtu jāievieš vienotu virsvadību

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Valstij lielo investīciju projektu izstrādē, iespējams, būtu jāievieš vienotu virsvadību, pirmdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" teica valsts kontroliere Elita Krūmiņa, informējot par Valsts kontroles veikto kases aparātu reformas revīziju.

"Valsts kontrolei, veicot revīzijas par būtiskiem investīciju projektiem, nākas secināt, ka ar šo projektu vadību mums nesokas tā kā vajadzētu," teica Krūmiņa.

Viņa skaidroja, ka valsts institūcijām nereti pietrūkst izpratnes par to, kā ir jāvada šādi lieli projekti, tostarp, ka sākotnēji ir nepieciešams saprast, ko vēlas panākt, kāpēc tas ir vajadzīgs, kādas būs izmaksas, kāds būs labums sabiedrībai un citus būtiskus jautājumus. "Mēs redzam, ka valstij šādu nopietnu, lielu jautājumu jeb projektu izstrādē, iespējams, būtu nepieciešams veidot vienotu virsvadību," pauda Krūmiņa.

Tostarp viņa atzīmēja, ka Latvijā kases aparātu reforma, pilnīgi noteikti, nav īstenota tā, kā tas būtu jādara, vadot šādus ļoti būtiskus projektus. "Process netika vadīts tā, lai projekts varētu maksimāli efektīvi notikt," teica Krūmiņa.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka atbilstoši Valsts kontroles revīzijā secinātajam Latvijā nav radīti priekšnosacījumi kases aparātu reformas veiksmīgai pabeigšanai. Pēc Valsts kontrolē minētā, piecus gadus ilgstošajai kases aparātu nomaiņai nav ne izsvērta rīcības plāna, ne skaidrības par nomaiņas galīgo termiņu.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem, kases aparātu, hibrīda kases aparātu un kases sistēmu lietošana visiem nodokļu maksātājiem, izņemot padziļinātās sadarbības programmas dalībniekus, obligāti bija jāsāk ne vēlāk kā 2017.gada 1.janvārī. Tomēr, tā kā uzņēmēju gatavība, pielāgoties jaunajām prasībām, tika vērtēta kā zema, Valsts ieņēmumu dienests (VID) paziņoja par sešu mēnešu pārejas periodu. Tas nozīmē, ka jaunām prasībām atbilstošus kases aparātus un sistēmas bija jāsāk lietot no 2017.gada 1.jūlija.

Savukārt padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku reģistrā iekļautie nodokļu maksātāji jaunajām tehniskajām prasībām atbilstošos kases aparātus, hibrīda kases aparātus un kases sistēmas jāsāk lietot ne vēlāk kā 2019.gada 1.janvārī.