Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Šadurskis: Cīņā par savām tiesībām pedagogiem būtu jāklauvē arī pie pašvaldību durvīm

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Pedagogiem par savu tiesību ievērošanu būtu jāprasa paskaidrojumi ne tikai pie Saeimas, bet arī pie pašvaldību kā skolu dibinātāju durvīm, uzskata bijušais izglītības un zinātnes ministrs, Eiropas Parlamenta deputāts Kārlis Šadurskis (JV).

Viņš aģentūrai LETA atgādināja, ka trīs gados pedagogu atalgojuma palielināšanas kontekstā ticis izdarīts daudz, tostarp sākot fundamentālu sistēmas sakārtošanu ar primāro mērķi nodrošināt kvalitatīvas izglītības pieejamību.

Šadurskis ir pārliecināts, ka, visiem iesaistītajiem partneriem pildot iepriekš noteiktos nosacījumus saistībā ar pedagogu atalgojuma pieauguma grafiku, tas ir izpildāms. "Grafiks ir reāls un izpildāms, ja tiek pildīti tie nosacījumi, kas jāpilda visiem partneriem solidāri, tas ir, gan valstij, gan pašvaldībām," pauda politiķis.

Atgādinot par iepriekš pieņemtajiem kvalitatīvajiem un kvantitatīvajiem kritērijiem izglītībā, Šadurskis norādīja, ka ir jāpieņem nepopulāri lēmumi, kas, "sagaidāms, radīs lielu spiedienu un pretdarbību".

"Lai kaut ko panāktu un pildītu solīto, ir jāstrādā un jābūt spējai izstrādāt un pieņemt tādus lēmumus, kas kalpo visas sabiedrības interesēs," pauda politiķis.

Viņš sacīja, ka pedagogiem ir visas tiesības iet un prasīt solījumu izpildi. "Tomēr es sagaidu, ka šādas tiesības tiks prasītas ne tikai pie Saeimas, bet arī, piemēram, Rātslaukumā, pie Rīgas domes un citur, jo pašvaldība ir tā, kas vistiešāk ietekmē skolotāju darba dzīvi un atalgojumu," skaidroja bijušais ministrs.

Šadurskis tāpat atzina, ka patlaban ir daudz manipulāciju ar faktiem un puspatiesībām. "Neviļus rodas priekšstats, ka pedagogu alga ir fiksēta un visiem vienāda un ka tās lielums ir atkarīgs tikai no tā, vai valsts piešķir lielāku finansējumu," sacīja politiķis, uzsverot, ka tā ir gan sabiedrības, gan pedagogu maldināšana.

Kā ziņots, līdzekļus pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafika izpildei valdības un Saeimas pārstāvji sola atrast līdz maija vidum, pēc tam grozot 2019.gada budžetu, tādējādi 1.septembrī nodrošinot pedagogu algu pieaugumu.

Kā šodien pēc tikšanās ar Ministru kabineta un Saeimas pārstāvjiem protestējošajiem pedagogiem sacīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga, pedagogiem izdevies parādīt "spēku, pedagogu vienotību un saliedētību".

Sarunu gaitā tapis zināms, ka pedagogu algām jau tagad no nepieciešamajiem aptuveni 9 miljoniem eiro ir atrasti 1,7 miljoni eiro. Atlikušo naudu tiek piedāvāts meklēt kopīgā sadarbībā.

"Mēs piekritām kopīgai sadarbībai," pauda Vanaga. Piekrītot sadarbībai, LIZDA tomēr brīdinājusi, ka nākamajā nedēļā, 27.martā, LIZDA padome ārkārtas sēdē izvērtēs saņemto piedāvājumu, līdztekus lemjot par streika pieteikumu.

"Lemsim par streiku, lai būtu šis spiediens jeb pātaga. Ja valdības un parlamenta pārstāvji neatrod naudu līdz maija vidum un nepierāda, ka atlikušo naudu var atrast pēc viņu piedāvātā plāna, tad būs pedagogu streiks," teica Vanaga.