Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Ministre pieprasa, lai pāris dienu laikā tiek novērstas kļūdas datos par pensijām

© Oksana Džadana/ F64 Photo Agency

Pēc saņemtās informācijas par konstatētajām kļūdām 2018. gadā izmaksāto Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) pensiju datu nodošanā Valsts ieņēmumu dienestam un tā ietekmi uz iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķinu, labklājības ministre Ramona Petraviča pieprasījusi VSAA direktorei Inesei Šmitiņai nodrošināt kļūdu novēršanu un veikt atkārtotu datu iesniegšanu Valsts ieņēmumu dienestā līdz š.g. 22. martam.

Tāpat tika pieprasīta informācija par kļūdas rašanās cēloņiem un operatīva krīzes komunikācija ar klientiem un sabiedrību. Līdz 25. martam ministre sagaida informāciju par to, vai līdzīga rakstura kļūdas varētu skart arī citus VSAA pakalpojumu saņēmējus.

“Pēc kļūdu novēršanas un situācijas normalizēšanas, lūdzu detalizētu ziņojumu par minēto jautājumu un redzējumu par rīcību, lai šādas situācijas neatkārtotos”, savā rezolūcijā uzsver labklājības ministre Ramona Petraviča.

VSAA pārstāve Iveta Daine aģentūrai LETA sacīja, ka informācijas precizēšanai patlaban esot piesaistīti visi iespējamie resursi un precizētos datus VID plānots iesniegt līdz piektdienai, 22.martam.

Nedēļas sākumā tika konstatēts, ka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) kļūdainas datu apstrādes rezultātā Valsts ieņēmumu dienestam (VID) ir nosūtījusi nepareizus datus par 6 098 pensiju saņēmējiem, uzrādot lielākus ienākumus. Šīm personām VID gada ienākumu deklarācijās kļūdaini uzrādās iedzīvotāju ienākuma nodokļa parāds.

Kļūda radusies tiem pensiju saņēmējiem, kuriem 2018. gadā tika pārrēķināts pensijas vai piemaksas pie pensijas apmērs, piemēram, veikti pensiju pārrēķini, kapitāla pārskatīšana vai paaugstināta piemaksa par stāžu, kā rezultātā ir pārrēķināts arī iedzīvotāju ienākuma nodoklis.