Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Šodien valdība izskatīs jautājumu par Latvijas pozīciju "Breksita" pagarināšanai

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Ministru kabineta sēdes slēgtajā daļā šodien tiks izskatīts jautājums par Latvijas pozīciju "Breksita" pagarināšanai.

Ārlietu ministrija (ĀM) sēdes slēgtajā daļā šodien iekļāvusi jautājumu par Latvijas nacionālo pozīciju 21.marta Eiropadomes 27 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu (50.panta) formāta sanāksmē un 21.marta un 22.marta Eiropadomē izskatāmajiem jautājumiem.

Paredzams, ka dalībvalstu līderi par "Breksita" atlikšanu lems šajā nedēļā Briselē gaidāmajā ES samitā.

Pēc pozīcijas izskatīšanas valdībā, trešdien, 20.martā, pozīcija tiks izskatīta Saeimas Eiropas lietu komisijas slēgtajā sēdē, kas sāksies plkst.9.

Kā ziņots, trešais balsojums par Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas panākto "Breksita" vienošanos pirmdien kļuvis mazticamāks, jo valdības vadītajai nesekmējas pārliecināt eiroskeptiķus pašas vadītās Konservatīvās partijas rindās.

Parlamenta apakšpalāta jau divas reizes noraidījusi Mejas panākto "Breksita" vienošanos. Tajā pašā laikā parlaments ceturtdien ar 210 balsu vairākumu atbalstījis Mejas priekšlikumu par "Breksita" atlikšanu.

Mejas priekšlikums paredz līdz trešdienai sarīkot vēl vienu balsojumu par viņas panākto "Breksita" vienošanos,

Gadījumā, ja parlamenta divreiz noraidīto "Breksita" vienošanos tomēr galu galā apstiprinātu, premjere lūgtu ES 29.martā paredzēto Lielbritānijas izstāšanos no ES atlikt līdz 30.jūnijam.

Tas nepieciešams, lai parlaments paspētu pieņemt nepieciešamos likumdošanas aktus gludai "Breksita" norisei.

Meja brīdinājusi, ka gadījumā, ja vienošanās tiks arī trešo reizi noraidīta, var nākties lūgt ilgstošu "Breksita" atlikšanu, taču tam nepieciešama arī visu pārējo 27 ES dalībvalstu piekrišana, un Brisele jau brīdinājusi, ka tas iespējams vienīgi tad, ja Londona spēj pamatot šādas atlikšanas nepieciešamību.